Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câteva semne că abuzezi de proteine. Cum poți fi afectat pe termen lung

Pinterest
proteine

Câteva semne că abuzezi de proteine. Cum poți fi afectat pe termen lung

Proteinele reprezintă nutrienți esențiali pentru funcționarea corpului uman, responsabili pentru mii de reacții chimice din organism. Deși majoritatea specialiștilor recomandă frecvent să le incluzi în dietă, este important să le consumi cu moderație pentru a evita efectele adverse. Află când organismul tău prezintă semne că mănânci prea multe proteine.

Dacă incluzi prea multe proteine în dietă, deseori îți compromiți aportul de fibre, carbohidrați și alți nutrienți necesari. Când menții acest consum pentru o perioadă lungă de timp, poți pune o povară pe rinichi, ficat și oase. Acest tip de dietă poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Semne că mănânci prea multe proteine

Porția de nutrienți recomandați pentru o persoană depinde de mai mulți factori: vârstă, sex și nivel de activitate fizică. În cazul femeilor gravide sau al celor care alăptează poate fi nevoie de un aport mai mare de proteine, conform Medical News Today.

Este indicat ca proteinele să fie consumate cu moderație, chiar dacă pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Consumul mai multor proteine decât se recomandă nu-ți îmbunătățește performanța sportivă. Duce la o acumulare de masă musculară minimă la adulții care practică antrenamente de rezistență.

Cu toate acestea, pot apărea efecte adverse atunci când proteinele depășesc cantitatea necesară zilnic. Pentru a fi sigură că ai o alimentație corectă, se recomandă să consulți un nutriționist sau un specialist în sănătate.

Oboseală cronică

Oboseala cronică reprezintă unul dintre principalele semne că mănânci prea multe proteine. În astfel de situații organismul tău se poate simți obosit chiar și când dormi 8 ore pe noapte. Supraconsumul de proteine îți poate tensiona rinichii, oasele și ficatul. Astfel, organele pot depune mai mult efort decât ar depune în mod normal.

Când consumi prea puțini carbohidrați, acest obicei îți poate afecta creierul. Te împiedică să reacționezi repede și să fii concentrată și energică în fiecare zi.

În acest caz, este indicat să crești consumul de carbohidrați sănătoși, cum ar fi: cerealele integrale, legumele și fructele. Așa îți poți redobândi energia și poți acumula mai multe vitamine, minerale și fibre.

Respirație neplăcută

Atunci când te concentrezi mai mult pe consumul de proteine, în loc să mănânci mai mulți carbohidrați sănătoși, corpul tău produce cetone ce pot avea un miros neplăcut, asemănător cu cel al acetonei.

O abordare echilibrată a consumului de macronutrienți îți va susține organismul să funcționeze cu ajutorul carbohidraților și te va scăpa de respirația neplăcută.

De asemenea, pentru a scăpa de unul dintre cele mai neplăcute semne că mănânci prea multe proteine de origine animală, poți include în dieta ta și alte surse de proteine vegetale: linte, tofu, mazăre, semințe de cânepă, semințe de chia, lapte de soia sau seitan. Acestea pot fi utile, mai ales pentru persoanele vegetariene sau vegane.

Urinări frecvente

Dacă simți frecvent nevoia să urinezi, se poate să ai prea multe proteine în organism. Persoanele care adoptă diete bogate în proteine pe bază de plante și ​​lactate prezintă un risc mai mic de a dezvolta pietre la rinichi decât cei care consumă o dietă bogată în proteine ​​de origine animală, cu un conținut redus de calciu.

Astfel, producția de acid uric se mărește în cazul indivizilor care consumă proteine de origine animală. Aceste persoane se pot confrunta cu afecțiuni la ficat și oase.

Deshidratare

Deshidratarea poate fi unul dintre cele mai îngrijorătoare semne că mănânci prea multe proteine. Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când corpul tău consumă proteine în exces, rinichii trebuie să depună eforturi mai mari pentru a elimina excesul de proteine ​​și resturile de azot din organism prin urină.

Neliniște

Dietele care conțin prea multe proteine și prea puține grăsimi pot crește riscul de depresie la adulți, spun specialiștii. În plus, dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați pot duce la anxietate și stres.

Carbohidrații complecși sunt responsabili de eliberarea serotoninei. De aceea este important să-i mănânci în cantități moderate pentru a reduce riscul de anxietate și depresie, potrivit EatingWell.

Probleme digestive

Dietele bogate în proteine au deseori puține fibre, mai ales când principalele surse de proteine sunt de origine animală. Fibrele susțin sănătatea tractului intestinal și pot fi găsite numai în alimentele pe bază de plante, care includ: cereale integrale, legume, fructe, nuci și semințe.

Îți poți lua aportul de proteine din alimente care conțin atât fibre, cât și proteine, cum ar fi cerealele integrale și fasolea.

Creștere nedorită în greutate

Dietele bogate în proteine sunt apreciate deoarece te pot ajuta să pierzi rapid în greutate, însă rezultatele nu rezistă pe termen lung. Acest tip de diete te împing să mănânci mai puțini carbohidrați. Metoda poate duce la pofte alimentare nedorite și lipsă de energie, ceea ce te poate împinge să acumulezi din nou kilograme în plus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.