Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Câți alți [europarlamentari] idioți mai sunt acolo?' – întrebarea comisarului european maghiar Olivér Várhelyi provoacă un scandal monstru

Hungary Tuday
Oliver Várhelyi

I se cere demisia comisarului european maghiar Olivér Várhelyi, după ce un microfon din Parlament l-a surprins în timp ce spunea că eurodeputații sunt "idioți". Totul a avut loc în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, marți, cu parlamentarii privind Balcanii de Vest.

"Câți alți idioți mai sunt acolo?", a spus Várhelyi la microfon, fără să-și dea seama că e pornit, informează publicația POLITICO. Olivér Várhelyi se ocupă de candidaturile țărilor pentru aderarea la UE.

Várhelyi are deja reputația de a fi nepoliticos și agresiv cu angajații, iar luna trecută deputații europeni au cerut Comisiei să îl investigheze pentru poziția sa față de naționaliștii sârbi.

După comentariile sale, deputații europeni au reacționat cu furie, cerând demiterea lui Várhelyi și un răspuns ferm din partea șefei lui Várhelyi, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"El ar trebui să demisioneze", a declarat pentru POLITICO deputatul Verzilor Daniel Freund.

Declarație „scoasă din context”

În cele din urmă, Várhelyi a emis miercuri o declarație în care nu și-a cerut scuze, ci a scris: "Regret sincer neînțelegerea din jurul remarcii mele". Comisarul a spus că a fost scos din context, deoarece comentariul său făcea parte dintr-o conversație separată cu persoana care stătea lângă el în timpul dezbaterii. "Acest lucru a fost legat de o conversație privată și în curs de desfășurare în limba maghiară între mine și șeful meu de cabinet pe o chestiune complet diferită, care a fost scoasă din context. Îmi cer scuze pentru orice posibilă neînțelegere în jurul acestui subiect", a scris Várhelyi. "Respect pe deplin toate instituțiile UE, inclusiv Parlamentul European și pe onorabilii săi membri."

Deputații europeni nu au fost impresionați - nici de remarca inițială, nici de explicație. "Várhelyi a avut șansa de a-și cere scuze - și a ratat-o. El nu poate să le spună eurodeputaților "ați auzit greșit" și să continue. Trebuie să existe consecințe", a spus Freund.

Imediat înainte ca Várhelyi să vorbească în plen, eurodeputatul croat de centru-dreapta Tomislav Sokol l-a întrebat pe comisarul european ce intenționează să facă în legătură cu amestecul sârbilor în alte țări din Balcanii de Vest și cu strânsa sa cooperare cu Rusia.

Înainte ca Várhelyi să facă declarația sa de miercuri, Sokol a declarat pentru POLITICO: "Aceasta este ceea ce l-a provocat pe comisar. El m-a insultat nu doar pe mine, ci și pe toți membrii Parlamentului European care au participat la discuție". "Lucrul minim pe care îl poate face ar fi să prezinte scuze publice față de mine și față de toți membrii Parlamentului European. De asemenea, mi-aș dori ca el să adopte o poziție clară și imparțială față de Serbia", a adăugat el.

I se cere demisia

Alți eurodeputați au mers mai departe și au cerut demiterea lui Várhelyi.

"Este o insultă gravă și fără precedent la adresa Parlamentului. Suntem convinși că Parlamentul European trebuie să ceară demisia comisarului Várhelyi", a scris eurodeputatul grupului socialist și democrat maghiar Csaba Molnár într-un e-mail trimis marți seară tuturor legislatorilor și văzut de POLITICO.

Grupul centrist Renew Europe a fost, de asemenea, indignat. "Cerem scuze imediate din partea comisarului; solicităm președintelui Parlamentului, să nu-i permită comisarului Várhelyi să intre în camerele noastre până când aceste scuze nu vor fi prezentate", a declarat Katalin Cseh, un eurodeputat maghiar din grupul Renew.

Un purtător de cuvânt al președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat pentru POLITICO: "Am cerut serviciilor să analizeze acest lucru".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.