Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câți bani a atras România, de fapt, de la momentul aderării la Uniunea Europeană

forbes.ro
fonduri europene

Ştefan Radu Oprea, ministrul Economiei, declară că fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până in septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor, sumele primite minus contribuţii ale României la bugetul UE a depăşit 60 de miliarde de euro. El subliniază că economia noastră şi nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE cu posibilitatea accesării fondurilor europene şi a avantajelor pieţei comune.

Cum ar fi arătat economia României fără apartenenţa la piaţa unică şi fără fonduri europene? Este o întrebare la care am încercat să răspund astăzi în faţa a peste 600 de membri PES Activists. Cred că sunt câteva cifre care spun foarte mult despre evoluţia economiei României, prin comparaţie între 2007 şi astăzi: PIB-ul nominal era în 2007 - 404,7 miliarde lei, în 2022 - 1401,3 miliarde lei; În perioada 2007 – 2022, România a avut o creştere economică medie anuală (creştere PIB real) de 3.04%, a doua cea mai mare din regiune, dupa Polonia (3.83%), peste media UE27 de 1.2%. Salariul minim brut pe economie a crescut de la 390 lei la 1 ianuarie 2007, la 3.300 lei la 1 ianuarie 2024”, scrie ministrul Economiei pe Facebook.

Ştefan Radu Oprea precizează că ”fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până in septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor (sume primite minus contribuţii ale României la bugetul UE) a depăşit 60 de miliarde de euro”. ”PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o creştere de la 40% media UE27, în 2006, la 76% in 2022. Romania a depaşit Grecia, Ungaria si ne apropiem de Polonia”, mai spune ministrul.

Ştefan Radu Oprea menţionează că este evident faptul că economia noastră şi nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE cu posibilitatea accesării fondurilor europene şi a avantajelor pieţei comune.

”Aş da însă şi un alt exemplu în contextul vocilor extremiste care spun că ar trebui să reconsiderăm locul nostru de Stat Membru al Uniunii Europene. În Marea Britanie dezinformarea premergătoare Brexitului spunea că britanicii cheltuiesc mai mulţi bani cu bugetul UE decât primesc. Astăzi, ultimele date arată că decizia de părăsire a Uniunii Europene a costat economia UK 160 de miliarde de euro. Viaţa cetăţenilor s-a scumpit, iar mediul de afaceri suferă prin barierele în calea comerţului pe care le resimte”, mai afirmă Oprea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.