Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cati bani publici au consmat parlamentarii in doar jumatate de an. Pe ce s-au dus banii

salarii bani

Parlamentarii se numara si ei printre cei platiti din bugetul statului. Spre deosebire de alti bugetari, ei au si o serie de facilitati care le sunt asigurate tot din bani publici. Una peste alta statul a trebuit sa aloce 11 milioane de lei doar pentru plata indemnizatiilor deputatilor pe o perioada de sase luni, in timp ce veniturile senatorilor s-au ridicat la 3 milioane de lei in primele 4 luni ale anului, acestea fiind in medie de 5000 de lei/ luna.

Dar, asa cum spuneam, parlamentarii nu primesc bani doar pentru indemnizatie, ei beneficiaza de diurne pentru deplasarile externe, de fonduri pentru cazare si transport. Camera Deputaţilor a plătit 7,4 milioane de lei pentru cazarea aleşilor în primele şase luni. Cheltuielile estimative ale Senatului pentru cazare, pe o perioadă de şase luni, s-ar ridica la aproape 3 milioane de lei.

Diferenţele vin din faptul ca numărul senatorilor este mult mai mic decât al deputaţilor (168 de senatori vs 393 de deputaţi, în aprilie).

Peste 2,5 milioane de lei, pentru transport

Pentru ca Senatul nu a facut publice decat cheltuielile pe primele 4 luni ale anului, va vom prezenta in continuare cheltuielile celor doua Camere pe aceasta perioada.

Camera Deputaţilor a plătit pentru transportul aleşilor aproape 1,9 milioane lei, iar Senatul - 650.000 de lei. La acestea se adauga cheltuielile pe diurna. Camerei Deputaţilor a acordat diurne pentru deplasarea la lucrările Parlamentului de 1,9 milioane lei, iar pentru deplasarea în circumscripţia electorală a alocat 223.000 de lei. În paralel, Senatul a cheltuit 823.000 de lei pentru diurne privind deplasarea la Parlament şi 652.000 lei pentru deplasarea în circumscripţia electorală. Acestea din urmă se acordă parlamentarilor care nu au domiciliul în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi sau pentru deplasări de acest tip în timpul vacanţelor parlamentare.

Deplasari exotice

Camera Deputaţilor a încheiat un acord-cadru de 3,5 milioane de lei pentru zboruri şi cazare peste hotare. Printre destinaţiile ce vor putea fi solicitate se află Antigua şi Barbuda, Bahamas, Fiji, Maldive şi Seychelles. Senatul vrea să dea aproximativ 1,7 milioane de lei pentru zborurile aleşilor, timp de doi ani, informeaza Ring.

Modernizari la Senat si Camera Deputatilor

Dupa toate aceste cheltuieli mai raman fonduri si pentru ceva modernizari. Luna trecută, Senatul a atribuit un contract de aproape 500.000 de lei pentru un sistem de transmitere şi înregistrare a şedinţelor. Acesta include camere video cu “funcţie de reducere digitală a zgomotului” şi un mixer video cu efecte pentru imagine. Camera Deputaţilor vrea să dea aproximativ 2,3 milioane de lei pe un sistem integrat de conferinţă, vot electronic şi traducere simultană.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.