Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început marea bătălie pentru Caucaz. Turcia e gata să intervină militar dacă Iranul agresează Azerbaidjan, în timp ce soldați SUA se antrenează în Armenia

Time.com
Nagorno-Karabah-armenia-azerbaidjan

Regiunea Caucazului a redevenit un butoi cu pulbere în care interesele marilor puteri se ciocnesc puternic și menținerea păcii este o misiune tot mai dificilă. Marea bătălie a început la nivel diplomatic, declarativ și pozițional, iar dacă aceasta eșuează cel mai probabil vor începe să vorbească armele.

Armenia și Azerbaidjan, două ţări rivale din Caucaz, au purtat două războaie pentru controlul enclavei muntoase Nagorno-Karabah, pe care şi-o dispută de decenii. Ultimul, în 2020, s-a încheiat cu o înfrângere pentru Armenia, care a trebuit să cedeze Azerbaidjanului acest teritoriu Nagorno-Karabah, populat majoritar de armeni.

O vreme, trupele ruse au „menținut pacea” în zonă, însă tensiunile între cele două țări din Caucaz au escaladat în ultimele luni: Azerbaidjan a blocat coridorul Lacin, singura rută care leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah locuită în principal de etnici armeni.

Armenia mai susține că Azerbaidjanul pregăteşte o "provocare militară" prin comasarea de soldaţi de-a lungul frontierei lor comune şi lângă Nagorno-Karabah.

Rusia a pierdut trenul

content-image

Rusia, care dispune de un contingent de forţe de menţinere a păcii pe teren, nu a reuşit să ţină sub control criza şi a fost acuzată în mod repetat de Armenia de 'inacţiune'.

"Punându-şi speranţa în ruşi, Armenia a pierdut, având în vedere ceea ce ni se întâmplă. Aşa că încercăm acum cu americanii', a declarat pentru AFP Mariam Anahamian, o locuitoare de 27 de ani din Erevan.

"Rusia nu şi-a respectat angajamentele în timpul războiului şi chiar ne-a agravat situaţia", acuză Artur Haciadurian, un agent de securitate de 51 de ani.

El a descris chiar dependenţa Erevanului de Rusia în materie de securitate drept o "eroare strategică".

content-image

Aliat tradițional al Rusiei, Armenia a început luni exerciții militare cu SUA și este gata să-și caute o nouă umbrelă de securitate. Circa 85 de soldaţi americani se vor antrena împreună cu aproximativ 175 de soldaţi armeni în centrele de instrucţie Zar şi Armavir, situate în apropiere de Erevan.

Armenia aștepta mai multă protecție rusă în fața Azerbaidjanului, însă Moscova și-a mobilizat toate energiile spre Ucraina și a ignorat Erevanul.

Prezența soldaților americani în Armania nu este văzută cu ochi buni de Moscova. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a subliniat duminica trecută că Rusia „nu vede nimic bun în tentativele unei ţări agresive membre a NATO de a pătrunde în Caucaz”.

Sub scutul lui Erdogan

content-image

Pe măsură ce tensiunea crește în Caucaz în Armenia și Azerbaidjan, surse iraniene de pe rețelele de socializare susțin că Teheranul a avertizat Azerbaidjanul, prin contacte diplomatice și diverse întâlniri, să nu lanseze un atac militar asupra Armeniei. În mod tradițional, Teheranul s-a opus oricărei invazii azere asupra teritoriului armean.

Republica Islamică Iran a avertizat că, dacă oricare dintre părți încearcă să schimbe peisajul geopolitic al Caucazului sau granițele internaționale din regiunea Karabakh, Iranul va renunța la neutralitate.

Azerbaidjanul turcofon, ale cărui cheltuieli militare depăşesc întregul buget al Armeniei datorită zăcămintelor sale de petrol, este sprijinit însă de puternicul său aliat turc.

Iar Ministerul turc de Externe spune că dacă Iranul intervine împotriva Azerbaidjanului, atunci „armata turcă va răspunde rapid”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.