Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căutarea "secretului" supraviețuirii în fața celor mai mortale cancere: AI intră în acțiune

Health Economic Times
vaccin cancer

Un start-up de biotehnologie lucrează la prima bază de date moleculară globală, care îşi propune să încorporeze cazurile excepţionale ale unor supravieţuitori de cancere extrem de mortale.

Există mii de oameni în întreaga lume care supravieţuiesc unui cancer extrem de mortal, pentru care nu există în prezent niciun tratament curativ, conform News.ro.

Un start-up de biotehnologie şi-a propus să-i studieze pe unii dintre supravieţuitori, cu scopul de a afla ce anume face ca aceste cazuri excepţionale să fie diferite, în speranţa de a reproduce la scară largă şansele de supravieţuire.

Proiectul va implica pacienţi care au trăit mai mult de trei sau cinci ani după ce au fost diagnosticaţi cu trei dintre cele mai mortale tipuri de cancer: glioblastomul, cancerul pancreatic metastatic şi cancerul pulmonar cu celule mici.

Printre aceştia se numără şi un profesor din Franţa, care a aflat că suferă de glioblastom – cea mai agresivă formă de cancer cerebral – la vârsta de 40 de ani.

„Mi-am spus: este grav, dar eşti în război – şi vei învinge”, a declarat pentru AFP, Herve, care nu a dorit să-şi dea numele de familie.

„Pentru soţia şi copiii mei, mi-am interzis să mor”, a mai spus el.

Opt ani mai târziu, în urma unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, a tratamentului cu radioterapie şi a chimioterapie, Herve continuă să câştige acest război.

El este doar unul dintre miile de oameni din întreaga lume care au supravieţuit unui cancer extrem de mortal pentru care nu se cunoaşte niciun tratament care să vindece.

„Noi îi numim aberanţi”, a declarat Nicolas Wolikow, directorul general şi cofondator al companiei Cure51, cu sediul la Paris.

„Din motive necunoscute, atunci când aceşti oameni se confruntă cu o boală, ei iau o traiectorie complet diferită de cea a altor persoane”, a declarat el pentru AFP.

Start-up-ul lucrează la crearea „primei baze de date clinice şi moleculare globale de supravieţuitori excepţionali” ai cancerului, potrivit site-ului companiei.

În principal, oamenii de ştiinţă şi-au propus să studieze trei dintre cele mai mortale tipuri de cancer: glioblastomul, cancerul pancreatic metastatic şi cancerul pulmonar cu celule mici.

„Sunt cancere foarte agresive, pentru care nu au fost dezvoltate tratamente cu adevărat noi în ultimii 15 ani”, a declarat Wolikow.

Cu toate acestea, cei câţiva rari, doar zeci de mii de oameni din întreaga lume, încă sfidează ceea ce pentru majoritatea ar fi o condamnare la moarte.

Sunt mii de oameni din întreaga lume care au supravieţuit unui cancer considerat incurabil. Întrebarea este de ce.

În căutarea „semnăturii” moleculară

Una dintre probleme este faptul că aproape toate cercetările s-au bazat pe pacienţi nord-americani sau vest-europeni, spune Wolikow.

Compania sa a încheiat parteneriate cu 50 de centre oncologice din întreaga lume pentru a obţine date de la o varietate mai mare de supravieţuitori.

Până în prezent, au găsit 1.300 de pacienţi care vor să facă parte din proiect.

Odată ce datele vor fi colectate „vom începe să analizăm rapoartele medicale, imaginile, celulele tumorale”, spune el.

Pacienţii vor completa, de asemenea, chestionare despre stilul lor de viaţă, somnul, dieta şi rolul persoanelor din jurul lor.

Algoritmi care utilizează inteligenţa artificială (AI) vor fi utilizaţi pentru a căuta trăsăturile comune ale pacienţilor, şi a le compara cu cele ale persoanelor care au pierdut lupta cu cancerul.

Miercuri, Cure51 a anunţat că a strâns 15 milioane de euro (16 milioane de dolari) pentru acest proiect. În cele din urmă, speră să fie finanţat prin colaborări cu alte firme de biotehnologie sau laboratoare farmaceutice.

Olivia Le Saux, un oncolog din oraşul francez Lyon care supervizează proiectul, a declarat că echipa speră să descopere o „semnătură moleculară care să explice supravieţuirea excepţională a acestor pacienţi”.

Scopul final este de a crea noi medicamente sau tratamente care să imite caracteristicile moleculare ale celor puţini care supravieţuiesc acestor cancere ucigaşe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.