Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz de pestă porcină africană, confirmat la un mistreţ împuşcat la o partidă de vânătoare, în Harghita: autorităţile au dispus măsurile necesare

toateanimalele.ro
mistret

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare administrat de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Târnava Mare din Odorheiu Secuiesc, autorităţile dispunând măsurile necesare în astfel de situaţii.

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, Adrian Pănescu, în urma unei partide de vânătoare la mistreţi, au fost trimise probe la un laborator din Braşov, iar rezultatul a confirmat prezenţa virusului la unul dintre porci.

La nivelul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Harghita a fost întocmit planul de măsuri care se iau în astfel de cazuri, pentru combaterea focarului.

În zona infectată, pe o rază de opt kilometri, nu se află nicio localitate, fiind un fond de vânătoare de munte, iar zona tampon, de 5 kilometri în exteriorul zonei infectate, cuprinde comuna Joseni, cu satele Bucin şi Borzont, precum şi fondurile cinegetice aferente, potrivit Agerpres.

Adrian Pănescu a precizat că se va intensifica împuşcarea mistreţilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare.

"Se intensifică vânarea mistreţilor până la atingerea densităţii de sub 0,5 mistreţi / kilometru pătrat, prin metode de vânătoare admise, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, cu obligativitatea respectării tuturor măsurilor de biosecuritate prevăzute în legislaţia în vigoare şi ghidul de bune practici privind biosecuritatea în timpul vânătorii, în contextul evoluţiei PPA (pestă porcină africană-n.r), postat pe site-ul ANSVSA", precizează sursa citată.

Toţi mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi în zona afectată vor fi examinaţi de un medic veterinar şi se vor recolta probe pentru efectuarea de analize, în vederea depistării pestei porcine africane.

De asemenea, în zona infectată se va efectua un recensământ al tuturor categoriilor de porci din exploataţii, animalele urmând să fie ţinute în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici.

În planul de măsuri se mai arată că este interzis accesul, din orice motiv, al persoanelor neautorizate în pădurile aflate în zona afectată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.