Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz scandalos pe masa CNCD: Zeci de copii romi din Suceava au fost puși să învețe într-o sală de sport

Inquam Photos / Octav Ganea
cncd

Centrul de Avocacy și Drepturile Omului (CADO) reclamă la Consiliul Național pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) o școală din județul Suceava, precum și Inspectoratul Școlar Județean, pentru segregarea școlară, pe criteriul etnic, a 44 de elevi de etnie romă care învață într-o sală de sport. CADO a transmis către CNCD o plângere, semnalând o posibilă faptă de segregare școlară, pe criteriul etnic, din cadrul Școlii Gimnaziale Păltinoasa, județul Suceava. Plângerea are ca reclamați școala în cauză și Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

„Școala Păltinoasa are 3 structuri școlare, printre care și o structură cu clase primare ce deservește cătunul Țîmpoceni, cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capul Codrului, de care aparține teritorial. Această structură școlară a fost mutată în anul școlar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capul Codrului (școala centrală), ca urmare a dezafectării și ulterior a demolării clădirii ce deservea școala (risc ridicat de siguranță și sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutați în sala de sport a școlii, clădire separată de incinta șolii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare. Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV – a) sunt organizați într-o singură clasă cu predare simultană. Situația de segregare din această școală are o vechime de cel puțin 7 ani, fiind identificată și semnalată anterior (în anul școlar 2015 – 2016) tot de CADO în cadrul primului proces de monitorizare a segregării școlare (proiect Școală pentru toți copiii!), din România, către autoritățile competente, inclusiv ISJ Suceava pentru eliminarea situației de segregare, dar fără răspuns”, transmite, marți, CADO, într-un comunicat de presă.

Potrivit CADO, la acea dată elevii de etnie romă învățau în școala din Țimpoceni în condiții insalubre. Prin plângerea depusă, CADO solicită CNCD-ului constatarea discriminării pe criteriul etnic și amendarea școlii și ISJ Suceava pentru segregare școlară. De asemenea, CADO cere integrare fizică și socială a elevilor romi în rândul elevilor majoritari. Plângerea a fost realizată în cadrul proiectului „Școala pentru toți copiii!”-II derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățire a practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor în educație sub forma segregării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.