Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Kristina Timonovskaia - Antrenorii care au încercat să o repatrieze forțat, expulzați de la Jocurile Olimpice

www.agerpres.ro
cercurile olimpice, jocurile olimpice

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a sancţionat vineri doi antrenori belaruşi, cărora le-a retras acreditările pentru JO de la Tokyo din cauza rolului lor în afacerea Kristina Timonovskaia, sportiva ameninţată cu repatrierea forţată în Belarus după ce a criticat instanţele sportive din ţara sa, informează AFP.

"O comisie de disciplină a CIO a fost creată în legătură cu cazul Kristina Timonovskaia, pentru a califica circumstanţe celor întâmplate şi rolul jucat de antrenorii Artur Şimak şi Iuri Maisevici", a explicat CIO pe contul său de Twitter.

"În interesul sportivilor Comitetului Olimpic din Belarus care se află încă la Tokyo şi cu titlul provizoriu, CIO a anulat şi a retras aseară acreditările lui Artur Şimak şi Iuri Maisevici", a adăugat forul olimpic mondial.

"Cei doi antrenori au fost rugaţi să părăsească Satul Olimpic cu efect imediat, ceea ce au făcut. Li s-a oferit posibilitatea de a fi ascultaţi", a mai scris CIO în comunicatul său, fără să ofere mai multe detalii.

Kristina Timonovskaia (24 ani), specialistă în probele de 100 m şi 200 m, a susţinut duminica trecută că a scăpat de repatrierea forţată în Belarus, la câteva zile după ce a criticat în mod deschis Federaţia de atletism din ţara sa, care a înregistrat-o pentru ştafeta de 4x400 m fără a o anunţa în prealabil.

Temându-se că va ajunge la închisoare dacă se va întoarce în Belarus, Sportiva a obţinut asistenţa CIO şi protecţia poliţiei în timp ce se afla pe aeroportul din Tokyo. Timonovskaia s-a refugiat apoi, pentru două nopţi, la ambasada poloneză din capitala Japoniei, înainte de a ajunge miercuri în Polonia, cu escală la Viena, după ce autorităţile de la Varşovia i-au acordat o viză umanitară,

"Nu mă gândesc la azil politic. Vreau doar să-mi continui cariera sportivă", a declarat Timonovkaia, adăugând că soţul său, Arseni Zdanevici, a fugit în Ucraina şi a obţinut, de asemenea, o viză umanitară din partea Poloniei, aflându-se "deja în drum" spre această ţară.

Kristina Timonovskaia este una dintre cele peste 2.000 de personalităţi sportive din Belarus care au desemnat o scrisoare deschisă în care solicită noi alegeri şi eliberarea prizonierilor politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.