Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCIR salută propunerile de redresare economică cuprinse în Bugetul de Stat 2021

CCIR
Camera de Comert si Industrie a Romaniei CCIR

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) salută propunerile de redresare economică cuprinse în Bugetul de Stat 2021 şi consideră că implementarea cât mai rapidă a acestora este singura soluţie viabilă pentru realizarea unei reforme reale în societatea românească, la toate nivelurile.

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, CCIR consideră că alocarea unor sume foarte importante la capitolul investiţii, sume care în următorii ani ar urma să-şi dubleze valoarea, reprezintă cheia relansării economice şi, în acelaşi timp, un act de responsabilitate din partea Guvernului României.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Astfel, pentru anul 2021, investiţiile sunt estimate la 5,5% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde de lei faţă de anul anterior. Din totalul investiţiilor, 32,1 miliarde de lei vor fi din fonduri europene, iar 29,3 miliarde de lei din fonduri naţionale.

"De fiecare dată, când ni s-a oferit ocazia, noi, cei de la CCIR am ridicat problema alocării de către guvernele existente la acea dată a unor sume foarte mici pentru investiţii. Totodată, am atras atenţia asupra importanţei atragerii de fonduri europene. Din punctul nostru de vedere, rezolvarea acestor două probleme reprezintă unica soluţie de redresare pe termen mediu şi lung a economiei româneşti. De asemenea, mediul de afaceri consideră că acestea sunt priorităţile. Astfel, ne bucură faptul că pentru prima oară după foarte mult timp, Guvernul României pune pe masă un proiect de buget atât de ambiţios, în care sumele alocate pentru investiţii sunt fără precedent", consideră preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

Potrivit sursei citate, CCIR, ca mediator direct între decidentul politic şi mediul de afaceri, a semnalat în repetate rânduri concurenţa neloială a sectorului de stat, în dauna evidentă a celui privat, concurenţă manifestată pe mai multe paliere economice şi sociale. Faptul că Bugetul de Stat 2021 are la bază principiul consolidării prin limitarea cheltuielilor directe, va face ca, în viitor, discrepanţa dintre cele două sectoare să se reducă, iar lucrurile să reintre în normal.

"Limitarea cheltuielilor bugetare reprezintă un act de curaj din partea Guvernului României şi, totodată, un act necesar pentru a putea vorbi în viitor de un mediu de afaceri privat puternic. De foarte multe ori, companiile româneşti au avut mai mult de luptat cu concurenţa făcută de sectorul de stat, decât cu cea din propriul domeniu de activitate. Să ne amintim numai de migrarea personalului din sectorul privat, în cel de stat, odată cu creşterea nejustificativă a salariilor bugetarilor", a adăugat Mihai Daraban.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2021. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din Produsul Intern Brut, creşterea economică este estimată la 4,3% iar inflaţia medie anuală la 2,4%. Produsul Intern Brut nominal este estimat la aproape 1.117 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.