Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR o BLOCHEAZĂ pe Dana Gîrbovan: decizia care nu-i permite să devină ministru al Justiției (Cristi Dănileț)

timpolis.ro
dana girbovan

Propunerea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției a dus la comentarii aprinse în spațiul public. unul dintre cei care a comentat subiectul a fost judecătorul Cristi Dănileț, care afirmă că aceasta nu poate ocupa această funcție.

Danileț precizează faptul că, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, un magistrat nu poate fi ministru și că aceeași decizie stabilește ca magistratul în funcție nu poate fi nici secretar de stat.

”Prin hotărârea nr. 654/2012, Secția pentru judecători a CSM a decis că un judecător nu poate fi detașat în Ministerul Justiției pentru a fi numit ministru al justiției.

Citește și: Mircea Badea explodează din nou! Dacă-ți permiți să pui întrebări, ești cu rușii, ești cu corupții .

Mai nou, CCR a decis în același sens prin Decizia nr. 45/2018: ”Nu trebuie să se confunde funcția de membru al Guvernului, în care, într-adevăr, un magistrat nu poate fi detașat fără a încălca principiul separației puterilor în stat, cu una căreia numai i se atașează rangul de demnitate publică, dar care este inferioară/disticntă de cea de ministru/membru al Guvernului, și care, prin conținutul său )și eventualele cerințe impuse de acquis-ul european, privind chiar specificul acelei funcții) presupune să fie ocupată cu prioritate de către un magistrat".

Astfel, Dana G]rbovan poate ajunge pe fotoliul de ministru doar dacă renunță la funcția de magistrat. Însă nu poate fi sigură că președintele Klaus Iohannis va accepta propunerea PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.