Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR: O prevedere din Statutul poliţistului referitoare la posturile de conducere, neconstituțională

ccr

Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) a admis joi, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a unora dintre prevederile cuprinse într-un articol din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului. 

Textul luat în dezbatere arată că "posturile de conducere se ocupă prin examen sau concurs, după caz, în situaţiile şi în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor", potrivit unui comunicat al CCR transmis STIRIPESURSE.RO 

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.18 din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului sunt neconstituţionale. Curtea a constatat că aceste dispoziţii contravin art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie, deoarece aspectele esenţiale privind ocuparea posturilor de conducere ţin de statutul poliţistului şi trebuie reglementate prin lege organică, respectiv Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului", se precizează în comunicat. 

CCR a mai constatat încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, deoarece prevederile art.18 din Legea 360/2002 "deleagă reglementarea acestor aspecte esenţiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine". 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a formulat sesizarea - Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.