Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR prelungește suspansul - Mai multe legi contestate de Iohannis, tranșate luna viitoare / UPDATE

www.ccr.ro
CCR

CCR a amânat, miercuri, dezbaterile pe sesizrile președintelui Klaus Iohannis,referitoare la modificările aduse statutului aleșilor locali, statutul deputaților și senatorilor, dar și modificările aduse legii privind circulația pe drumurile publice și a legii privind conflictul de interese, potrivit Mediafax.

Judecătorii CCR au amânat până pe 23 octombrie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură proiectul deputatului PSD Cătălin Rădulescu care prevede ca starea de incompatibilitate şi conflictul de interese să fie prescrise după trei ani de la data săvârşirii lor.

"Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, obiecție formulată de Președintele României", este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Curții Constituționale a României (CCR), publicată pe site-ul instituției.

Pe 2 august, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură proiectul adoptat de Parlament și inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

ULTIMĂ ORĂ Liviu Dragnea, negocieri cu liderii minorităților

Jaf de milioane de euro, scenariu ca-n filme: 400 de tone de cupru, preluate dintr-un depozit pe baza unor acte false

De asemenea, dezbaterile pe sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul aleșilor locali, care argumentează că schimbările introduc noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese, au fost amânate până pe 16 octombrie.

Pe 1 august, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali, adoptată de Parlament, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

"Prin completarea art. 57 alin. (1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, pe de o parte se introduce o nouă sancţiune disciplinară pentru consilierii locali şi judeţeni, respectiv sancţiunea diminuării indemnizaţiei de şedinţă cu 10% pentru maximum 6 luni şi, pe de altă parte, între situaţiile care pot atrage aplicarea unei sancţiuni din rândul celor menţionate, se introduce cazul încălcării „prevederilor legale referitoare la conflictul de interese", se arată în textul sesizării făcute de preşedintele Klaus Iohannis la CCR, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Judecătorii CCR au amânat până pe 9 octombrie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind statutul parlamentarilor, acesta motivând că articolul care oferă aleşilor dreptul de a intermedia relaţia dintre cetăţeni şi potenţiali investitori cu administraţia publică încalcă Constituția.

Pe 26 iulie, șeful statului a sesizat CCR referitor la modificarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, adoptată de Parlament, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

"Prin instituirea în legea criticată a posibilităţii deputaţilor şi a senatorilor de a pretinde ori de a primi foloase nemateriale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermedierea „în orice mod” a relaţiilor dintre cetăţeni şi autorităţi, respectiv dintre aleşi locali şi autorităţi centrale sau dintre investitori şi autorităţi locale sunt încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie, restrângându-se cadrul de integritate aplicabil deputaţilor şi senatorilor şi eliminându-se un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra încrederii cetăţenilor în membrii Parlamentului României şi în autoritatea legiuitoare”, se arată în textul sesizării depuse de Iohannis la Curtea Constituţională.

Curtea Constituțională a amânat până pe 23 octombrie și sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe legea privind presemnalizarea prin panouri a maşinilor de poliţie cu radar, şeful statului considerând, printre altele, că prevederile nu au rolul de a duce la îmbunătăţirea siguranţei rutiere.

Pe 27 iulie, președintele Klaus Iohannis a depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituţionalitate pe Legea privind presemnalizarea prin panouri a maşinilor de poliţie cu radar, adoptată de Parlament, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

"Referitor la prevederea potrivit căreia „dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere şi care sunt poziţionate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive”. De asemenea, alin. (6) din acelaşi articol al legii criticate dispune obligativitatea presemnalizării dispozitivelor radar utilizate în mod staţionar, prin panouri de atenţionare, instalate pe sensul de mers la o distanţă de 500 – 1000 m în localitate, respectiv de 2.000 – 4.000 m în afara localităţilor", arată Klaus Iohannis în sesizare, susținând că prevederile sunt neclare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.