Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR, sesizată cu Legea prin care Institutul pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti primeşte 50 de hectare de teren

captura Facebook
CCR sedinta criza

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, potrivit Agerpres.

Legea, care a fost trimisă la promulgare pe 2 aprilie, vizează transmiterea unei suprafeţe de teren de 50,3278 ha, aflată în domeniul public al statului, din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti.

Potrivit preşedintelui, Legea nr. 24/2000 stipulează la articolul 57 anumite norme de tehnică legislativă, iar în corpul legii criticate nu există dispoziţii care să prevadă scăderea bunurilor din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, trecerea din domeniul public al statului şi din administrarea unităţilor şi instituţiilor de cercetare-dezvoltare în domeniul privat al comunelor/oraşelor şi în administrarea consiliilor locale ori trecerea din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti în domeniul privat al comunei Baloteşti şi în administrarea Consiliului local.

Ca urmare, şeful statului arată că actul normativ contravine articolului 1 alineatul din Constituţie prin raportare la articolul 57 din Legea nr. 24/2000.

În sesizare se mai subliniază că în jurisprudenţa constituţională s-a reţinut că inexistenţa acordului unităţilor administrativ-teritoriale în ceea ce priveşte transferul bunurilor în patrimoniul acestora, inclusiv al celor din domeniul public, reprezintă o încălcare a principiului constituţional al autonomiei locale, reglementat prin articolului 120 alineatul (1) din Constituţie (Decizia nr. 384/2019).

"Rezultă că atribuirea unui astfel de efect titlului anexelor criticate, în absenţa unui temei-cadru în corpul actului normativ, contravine nu numai art. 1 alin. (5) din Constituţie, ci şi art. 120, ce consacră principiul autonomiei locale, precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţie, având în vedere jurisprudenţa constituţională în materie", indică preşedintele Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.