DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CCR a declarat neconstituționale prevederi din Statutul magistraților

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.60 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi ale art.40 lit.i) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în dispoziţiile art.60 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în redactarea anterioară Legii nr.242/2018, şi în art.60 alin.(1) din Legea nr.303/2004, în redactarea ulterioară Legii nr.242/2018, care nu precizează condiţiile transferării judecătorilor, precum şi dispozițiile art.60 alin.(3) din Legea nr.303/2004, în redactarea ulterioară Legii nr.242/2018, sunt neconstituţionale.

2. A respins excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că dispoziţiile art.40 lit.i) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în redactarea anterioară Legii nr.234/2018, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

----------------

Articolul 60 din Statului magistraților:

(1) Transferul judecătorilor și procurorilor de la o instanță la altă instanță sau de la un parchet la alt parchet ori la o instituție publică se aprobă, la cererea celor în cauză, de Secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al președintelui instanței sau al procurorului șef al parchetului corespunzător.

(2) Transferul nu se poate face la instanțe sau parchete de nivel superior celor la care judecătorul sau procurorul are dreptul să funcționeze, potrivit legii.

(3) Normele de reglementare a procedurii transferului se stabilesc prin regulamente elaborate de secțiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește și: Fără bani de alocații și pensii, Guvernul Orban a găsit 1 miliard de lei pentru primării .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.