Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR va lua în discuţie pe 7 martie sesizarea PNL şi PMP în cazul Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş

www.ccr.ro
CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că va discuta în 7 martie sesizarea PNL şi PMP în cazul legii privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş, au informat oficiali ai instituţiei, marţi, pentru Agerpres.

Grupurile parlamentare ale PNL şi PMP au anunţat marţi că au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş, adoptat recent de Senat.

PNL şi PMP apreciază în sesizarea la CCR că adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II "Rakoczi Ferenc" este "vădit nelegală" şi subliniază că, în prezent, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş are competenţa şi posibilitatea să dispună reorganizarea oricăror unităţi de învăţământ preuniversitar de stat aflate pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor garanţiilor prevăzute de lege.

Parlamentarii PNL şi PMP arată că această lege este neconstituţională întrucât încalcă principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi principiul constituţional al autonomiei locale şi descentralizării prin faptul că, la nivel de principiu, reglementează o situaţie particulară, aflată în competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei publice locale.

"Prin adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II 'Rakoczi Ferenc' se creează un precedent neconstituţional. Ori de câte ori o autoritate a administraţiei publice locale va respinge adoptarea unei hotărâri, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotărâre, conform competenţelor sale legale şi decizionale, orice parlamentar nemulţumit va iniţia un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei care îl nemulţumeşte şi va invoca pentru adoptarea unei legi reglementarea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II 'Rakoczi Ferenc'. La fel se va pune problema în situaţia anulării unei hotărâri a unei autorităţi a administraţiei publice locale de către instanţa de contencios administrativ", se precizează în sesizare.

Semnatarii sesizării susţin că prin iniţierea în Parlament a acestui proiect de lege instituţia legiuitoare se subroghează în sfera de competenţă a unei autorităţi a administraţiei publice locale.

"Raportat la modul de organizare şi funcţionare a administraţiei publice locale, aşa cum este reglementat de Constituţie şi, în aplicarea Constituţiei, de normele legii descentralizării, este evident că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II 'Rakoczi Ferenc' este rezultatul nesocotirii şi înfrângerii competenţei Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureş, de către Parlamentul României, cu nesocotirea celor două principii constituţionale", afirmă parlamentarii PNL şi PMP.

Ei solicită CCR să aibă în vedere faptul că, prin actul normativ atacat, a fost grav încălcat principiul subsidiarităţii.

"În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a stabilit faptul că Parlamentul nu îşi poate aroga competenţa de legiferare în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, prin adoptarea unor legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, fără încălcarea dispoziţiilor constituţionale. Apreciem că adoptarea de către Parlament a proiectului de lege în cauză poate avea semnificaţia unei ingerinţe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să conducă la afectarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat", se arată în sesizare.

PNL şi PMP precizează că acest act normativ încalcă principiul constituţional al obligativităţii caracterului normativ al legii şi principiul nediscriminării şi al egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

"Având în vedere obiectul de reglementare, incidenţa şi finalitatea urmărită de adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II 'Rakoczi Ferenc', rezultă cu evidenţă faptul că actul normativ nu este unul de reglementare a unor relaţii şi nevoi sociale, ci un act cu caracter individual, conceput a naşte efecte juridice concret determinate, respectiv de înfiinţare a unei unităţi de învăţământ preuniversitar. Este fără echivoc faptul că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II 'Rakoczi Ferenc' este menită a se aplica într-un singur caz, prestabilit, care să conducă strict la înfiinţarea unei singure şi concrete unităţi de învăţământ. Mai mult, modalitatea de înfiinţare atipică a acestei unităţi de învăţământ, respectiv prin mijlocirea legii, creează o situaţie de discriminare faţă de toate celelalte unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din România. În aceste condiţii, este cât se poate de evident faptul că legiuitorul a pierdut din vedere rolul său de autoritate legislativă supremă, al cărei scop este acoperirea prin reglementare primară a nevoii de reglementare a relaţiilor sociale primare, exercitând prin intermediul unei legi cu caracter individual acte de reglementare şi administrare executive, acte specifice care intră în competenţa autorităţilor publice locale", susţin semnatarii sesizării.

Aceştia precizează şi că legea încalcă principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile.

"Vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II 'Rakoczi Ferenc' este neconstituţională, întrucât încalcă prevederile art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) şi (2) din Constituţie", conchid parlamentarii PNL şi PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.