Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE a DECIS: în timp ce medicii anunță că românii MOR în spitale, România trimite 30 de ventilatoare ATI Cehiei

AHC Solution
ventilator ATI

tÎn timp ce medicii din România anunță că românii au început să moară în spitale din cauza lipsei paturilor ATI, România trimite ventilatoare în Cehia, asta în baza unei decizii CE. Oficialii români susțin că ventilatoare trimise nu fac parte din rezerva de stat a României. Practic, aceleași ventilatoare ar fi putut fi folosite pentru dotarea paturilor ATI din România.

„Patul de ATI e o noţiune mult mai complexă. (...) Înseamnă un complex care include aparate de ventilaţie, monitor, defibrilator, aparate care previn escarele, elecardiografele, injectomate, aparate de dializă”, spune Dorel Săndesc – medic specialist ATI.

În plină pandemie de coronavirus paturile de ATI sunt vitale pentru pacienţi. România stă bine la acest capitol, momentan.

„Avem 2.643 de paturi de terapie intensivă funcţionale dintre care mai mult de jumătate sunt dotate cu ventilatoare şi alte echipemente specifice. 1.292 de paturi nu au aparate de ventilaţie mecanică”, mai spune medicul.

Un număr de 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul RescUE de către Uniunea Europeană au fost trimise, vineri, din România, care este una din ţările care gestionează rezervele medicale, către Cehia, fiind transportate cu două camioane puse la dispoziţie de ISU Arad. "Cele 30 de ventilatoarele de terapie intensivă indispensabile continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor aflaţi în stare gravă, ca urmare a infectării cu noul Coronavirus, nu fac parte din echipamentele medicale de terapie intensivă aflate în stocul strategic al României", a precizat IGSU.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă că 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul RescUE de către Uniunea Europeană au plecat, vineri, către Praga, Cehia, în sprijinul medicilor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19.

 

"Misiunea este organizată în baza deciziei Comisiei Europene de a trimite echipamente medicale de terapie intensivă (ventilatoare) către Cehia, în urma solicitării de asistenţă. România, fiind una dintre gestionarele capacităţii RescEU europene pentru rezerve medicale, va pune la dispoziţie pentru o perioadă de 3 luni, în baza unui contract de comodat, cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul amintit anterior", arată IGSU.

Delegaţia DSU - IGSU este formată din 6 pompieri de la ISU Arad şi un medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Arad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.