Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a fost mai întâi, portocalele sau cuvântul 'portocaliu'?

portocale

Poate surprinzător, fructele au fost primele. Prima dată când cuvântul "portocală" a fost documentat în limba engleză a fost în jurul sfârșitului secolului al XIV-lea d.Hr., când a fost folosit pentru a se referi la fructe, potrivit Dicționarului online de etimologie (Online Etymology Dictionary). Abia peste un secol mai târziu, "orange" a fost folosit pentru a descrie o culoare.

Cuvântul a intrat în engleza medie din franceza veche și anglo-normandă "orenge". Cu toate acestea, este, de asemenea, evident că acest cuvânt are unele asemănări fonice clare cu denumirile spaniole și portugheze ale fructului, "naranja" și "laranja", care sunt legate de cuvintele sanscrită, persană și arabă pentru acest pom fructifer.

O mulțime de alte limbi folosesc același cuvânt pentru culoarea portocalie și pentru fruct, inclusiv franceza, germana și maghiara. Cu toate acestea, o mulțime de limbi au cuvinte separate. De exemplu, în limbile scandinave, precum daneza, suedeza și norvegiana, fructul este numit "apelsin" sau "appelsin", ceea ce înseamnă ceva de genul "măr chinezesc". Între timp, ele descriu culoarea ca fiind "portocaliu" sau "oransje".

După cum puteți vedea, multe limbi europene au un cuvânt pentru acest fruct care se leagă de originea geografică a portocalelor, printre poalele de sud-est ale munților Himalaya, într-o regiune care cuprinde o parte din India, nordul Myanmarului și China. Cam în perioada în care cuvântul a apărut în Europa, fructele au început să fie aduse din Asia de către comercianți și să apară pe piețele locale.

Înainte de introducerea acestui cuvânt, este probabil ca vorbitorii de engleză medie să se fi referit la această culoare ca geolurēad, literal galben-roșu.

Poate vă întrebați de ce vorbitorii de limba engleză nu au numit culoarea "portocalie" după un alt fruct sau legumă, cum ar fi dovleacul sau morcovul? Ei bine, dovleceii nu au fost introduși în Europa până la colonizarea Americilor de către Cristofor Columb, în 1492, în timp ce morcovii nu au fost pe scară largă de culoare portocalie până în secolul al XVI-lea (înainte de selecția selectivă, erau palizi și albi, precum păstârnacul). Se pare că Europa medievală ar fi fost un loc cu foarte puțin portocaliu, scrie iflscience.com.

Să nu mai vorbim despre faptul că grecii antici nu aveau un cuvânt pentru albastru și descriau cerul ca fiind de culoarea "cuprului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.