Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a fost până la urmă mișcarea cu ciobanii? Ce s-a dorit a fi acoperit de scandal?

sah

Foarte ciudat ce s-a întâmplat la Parlament. În jur de 5000 de ciobani (cu față de cioban sau nu) au luat practic cu asalt Palatul Parlamentului. La fel de interesant e si faptul că nu prea au fost deranjați de nici o culoare de forțele de ordine prezente în număr mare - poliția antirevoltă avea atât efectivele cât și dotarea să intervină eficient.

La ce s-a ajuns? Forțele de ordine au mimat o minimă rezistență, în timp de protestatarii foarte bine organizați au înaintat cât să provoace deranj. Și... cel mai inteeant e că partidele, guvernul și alți interesați s-au aliniat instant pentru a caută soluții.

În fapt... fără a cădea în teoria conspirației... am asistat la un film foarte bine regizat LIVE la TV. Cui i-a folosit deranjul? Ce s-a dorit a fi acoperit? Vom vedea în zilele viitoare ce se va întâmpla și cine e de fapt câștigătorul.

De ce au ieșit oamenii în stradă? OFICIAL pentru că nu le conveneau prevederile de la Legea vânătorii referitoare la câți câini poate avea o stână și restricțiile privind pășunatul.

___

Ce nu se prea știe e că prevederea cu numărul câinilor de la stâni care a făcut atâta vâlvă e din 2006 (Legea 407) - Legea vanatorii şi a protectiei fondului cinegetic, exista deja restrictia privind cainii de stana si chiar era mai dura, fiind specificat clar ca in limita de maxim trei caini sunt inclusi si cei de paza, precizare scoasa acum. Hotnews a făcut o mică cercetare și a aflat care a fost traseul adevărat.

NU erau insa precizate amenzi pentru incalcarea acestei prevederi, adica legea initiala din 2006 era o lege fara dinti. Asa se face ca in legea adoptata in 2015 au fost introduse - atat pentru depasirea numarului de caini, cat si pentru perioada de pasunat - amenzi de 500-1.500 de lei.  

Legea si traseul ei sunt pline de ciudatenii: actul normativ promulgat in 2015 se refera de fapt la vanatoare si la fondul cinegetic, a fost respinsa de Senat, a fost retrimisa de nenumarate ori inapoi de plenul Camerei la Comisii si a fost returnata Parlamentului in aprilie 2015 de presedintele Klaus Iohannis. In plus, in punctul de vedere al Guvernului se arata ca Executivul nu sustine legea, iar Consiliul Legislativ, in avizul sau, a trimis zece pagini de corecturi legislative si tehnice.  

Incurcate cai ale legii 149/2015: 

- Pe 18 ianuarie 2013, proiectul legii a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care a trimis-o la Senat in aceeasi zi. Senatul o respinge pe 3 septembrie 2013. 

- Intra in patru comisii parlamentare si isi primeste rapoartele pana pe 14 octombrie 2013, asa ca pe 21 octombrie 2013 ajunge in plenul Camerei. Apoi, timp de un an si patru luni intra intr-un ping-pong, fiind retrimisa inapoi de plen de trei ori. 

- In plus, a ajuns o data pe ordinea de zi si s-a intors la comisii fara sa fie dezbatuta. In total, a fost trimisa pentru raport sau pentru rapoarte suplimentare la comisii de 14 ori.  

- Pe 25 februarie 2015, este votata cu o majoritate zdrobitoare - 303 pentru, 11 contra si 16 abtineri - asa ca pe 7 martie este trimisa la promulgare.

  • Refuzul de a o promulga a venit in contextul in care o parte a societatii civile a sustinut ca incalca dreptul la proprietate, aduce dupa sine un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare si periclitarea altor specii protejate de lege, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement, fiind avertizata deja de Uniunea Europeana.


- Mica surpriza a venit de la Senat, care la doi ani dupa ce a respins-o, aproba legea pe 21 aprilie anul acesta.

- Dupa ce comisiile mai realizeaza un raport si apoi inca unul, de inlocuire, legea este adoptata (ca urmare a cererii de examinare) de Camera Deputatilor pe 27 mai.  

- Presedintele nu o mai poate refuza la promulgare, asa ca o promulga pe 15 iunie anul acesta si a doua zi devine Legea 149/2015.

____

De ce nu au ieșit ciobanii până acum în stradă? De ce nu au protestat cât de cât vizibil?

Sunt voci care susțin că s-ar fi dorit acoperirea unor alte evenimente care ar fi putut provoca oarecare deranj. Unii susțin că ar fi vorba de modificările legislative prin care parlamentarii și-au tras pensii speciale și alete beneficii și sunt pe cale să voteze același lucru și pentru aleșii locali, în timp ce alții susțin că s-a dorit acoperirea scandalului provocat de apariția motivării Curții de Apel Brașov prin care instanța justifică de ec a luat o decizie împotriva soților Iohannis în urmă căruia cei doi au pierdut un imobil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.