Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce amenințări reprezintă gazul natural lichefiat rusesc pentru Ucraina și pentru lume

Aleksandar Malivuk/Shutterstock
gaze rusia

În ciuda unei reduceri generale a consumului de gaze naturale în UE și a unor progrese semnificative în dezvoltarea surselor regenerabile de energie, țările europene și-au crescut importurile de gaz natural lichefiat (GNL) cu 60 % în 2022 pentru a compensa reducerea livrărilor de gaze prin conducte din Rusia, anunță eurointegration.com.ua.

Cu toate acestea, o parte semnificativă a GNL este încă furnizată din Rusia.

Potrivit autorului, compania privată Novatek, deținută de oligarhii ruși Leonid Mikhelson și Gennady Timchenko, este principalul furnizor de GNL rusesc pe piețele UE și internaționale.

Mikhelson și Timchenko, după cum ne amintește Svitlana Romanko, sunt asociați apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin. Ei au obținut controlul asupra activelor companiilor internaționale implicate în proiectele rusești de petrol și gaze cu sprijinul regimului său.

Novatek implementează în prezent proiectul Arctic LNG-2. Scopul său este de a crește semnificativ vânzările de GNL rusesc la nivel internațional și ar putea dubla capacitatea de export a conglomeratului, avertizează expertul.

Potrivit declarațiilor oficiale publicate pe 9 martie 2023, Rusia intenționează aproape să-și tripleze capacitatea de export de GNL până în 2030, de la 35 de milioane de tone pe an la 100 de milioane de tone pe an.

"Dacă UE nu interzice Gaz natural lichefiat rusesc, Rusia va câștiga resurse suplimentare pentru a continua războiul împotriva Ucrainei. În plus, acest lucru va avea consecințe teribile pentru climă", spune fondatorul Razom We Stand.

Potrivit acesteia, în ciuda sancțiunilor, a numeroaselor investigații și a presiunii publice, compania petrolieră franceză Total Energies continuă să achiziționeze gaz natural lichefiat rusesc și să mențină participații în societăți mixte cu Novatek. În 2023, Total Energies este al doilea cel mai mare cumpărător de GNL rusesc, achiziționând peste 10% din livrările de la terminalul GNL Yamal, pe care Total îl deține parțial.

Parteneriatul Total Energy cu Novatek, în ciuda declarațiilor publice de negare, a continuat pe tot parcursul anului 2023, chiar și atunci când au apărut dovezi că Novatek sponsoriza unități militare private rusești și mercenari implicați în crime de război în Ucraina.

"În ciuda declarării responsabilității pentru reducerea emisiilor și prevenirea schimbărilor climatice, Total contrazice aceste declarații participând la expansiunea periculoasă a industriei distructive a gazelor rusești pentru climă", afirmă editorialistul.

Guvernele Uniunii Europene trebuie să ia măsuri decisive pentru a elimina importul de GNL rusesc, consideră expertul.

În 2022, exporturile Rusiei către UE au reprezentat puțin peste 3 % din piața mondială de GNL. Acesta exclude posibilitatea unei creșteri bruște a prețurilor după interzicerea importurilor de GNL rusesc și perturbarea proiectului Arctic LNG-2, deoarece UE a redus cu succes cererea de gaze și a înlocuit-o cu surse regenerabile de energie, după cum se arată într-un nou raport al CREA.

Între timp, pe 14 septembrie, Departamentul Trezoreriei SUA și-a extins lista de sancțiuni, inclusiv Arctic Transbordare – un joint-venture între conglomeratul privat rus de gaze Novatek și compania franceză Total Energies, care deține o participație de 10 %.

Arctic Transbordare deține două unități plutitoare de stocare pentru GNL: Saam LNG și Koryak LNG. Aceste două nave masive se află în apropierea portului Murmansk din nordul Rusiei și a Peninsulei Kamchatka din Orientul Îndepărtat Rus, servind ca puncte de transbordare pentru GNL pe mare.

Sancțiunile, impuse pentru a limita fluxul de GNL rusesc către Europa, sunt cruciale pentru a priva Rusia de resursele economice care alimentează agresiunea sa împotriva Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.