Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce analize trebuie efectuate în timpul sarcinii?

Radu Pop
ecografie sarcina sanador

Pentru orice femeie, sarcina reprezintă o perioadă plină de provocări și de transformări atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Iar menținerea stării de sănătate pe parcursul celor nouă luni de sarcină este esențială atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru făt. Pentru a preveni apariția unor probleme în evoluția sarcinii și în dezvoltarea fătului, colaborarea strânsă a gravidei cu medicul obstetrician care urmărește sarcina și monitorizarea acesteia în cadrul unor servicii de maternitate complete, cu efectuarea unor investigații imagistice, specifice, și de laborator, din probe de sânge, sunt extrem de importante.

În primul trimestru de sarcină, între săptămânile 1-14, medicul poate solicita o serie de analize uzuale de sânge și de urină, în vederea evaluării stării de sănătate a viitoarei mame și a identificării unor posibile boli sau infecții care ar putea afecta dezvoltarea fătului. Spre finalul trimestrului se realizează o primă ecografie de morfologie fetală, urmată de Dublu Test, cu rol în depistarea unor anomalii cromozomiale ale fătului.

Monitorizarea sarcinii continuă în cel de-al doilea trimestru de sarcină cu repetarea analizelor uzuale, cu scopul identificării unor deficiențe ale viitoarei mame, cum ar fi anemia, și a stabilirii unui plan de corectare a acestora în timp. De asemenea, între săptămânile 16 și 20 este necesară efectuarea unei ecografii de biometrie fetală împreună cu Triplu Test, cu rol în depistarea riscului de anomalii cromozomiale fetale și a defectelor de tub neuronal. Tot în această perioadă viitoarea mamă trebuie să facă morfologia fetală de trimestru doi, de altfel cea mai importantă ecografie din timpul sarcinii. În timpul acestei evaluări, medicul urmărește cu atenție depistarea malformațiilor minore și majore ale fătului. În funcție de rezultatele morfologiei, pentru un diagnostic de certitudine, medicul poate recomanda unele investigații suplimentare, precum amniocenteza și analiza citogenetică din lichidul amniotic.

Analizele uzuale de sânge se vor repeta și în cel de-al treilea trimestru de sarcină, dacă medicul obstetrician consideră că este necesar acest lucru. Monitorizarea incompatibilității de grup RH și cea de grup sanguin, însă, nu trebuie să lipsească. De asemenea, foarte importantă este efectuarea culturilor din secrețiile de col uterin cu scopul de a verifica dacă gravida este purtătoarea streptococului de grup B, bacterie care se poate transmite la făt și poate provoca complicații. Totodată, pentru monitorizarea unei dezvoltării favorabile a fătului și a poziționării lui în uter, ecografiile de biometrie fetală trebuie realizate în mod regulat.

Monitorizarea are un rol esențial în urmărirea evoluției normale a sarcinii, cu rol în prevenirea și tratarea timpurie a unor eventuale complicații care ar putea pune în pericol viața mamei sau a fătului.

Maternitatea SANADOR oferă viitoarelor mămici servicii de maternitate integrate, cu dotări și echipamente de ultimă generație, dar și un spațiu modern creat special pentru a oferi confort și siguranță viitoarelor mame și nou-născuților.

Maternitatea beneficiază și de un departament de terapie intensivă nou-născuți dotat cu aparatură performantă, medicație specifică și echipe medicale cu o vastă experiență. Astfel, nou-născuții vor beneficia de toată atenția și de toate îngrijirile medicale de care ar putea avea nevoie.

Descoperă pachetele promoționale de naștere de la Maternitatea SANADOR!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.