DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ce au descoperit procurorii la miliardarul Ioan Niculae: Cum ”producea” milioanele de euro

falling dollars

Omul de afaceri Ioan Niculae este suspectat de anchetatorii DNA că prin societatea Interagro ar fi cumpărat fictiv, cu zece milioane de euro, servicii de promovare în presa scrisă, machete şi materiale publicitare, care nu au fost executate vreodată de prestatorul Libarom Agri, spun surse judiciare.

Citește și: Iubita miliardarului Ioan Niculae, dusă cu mascații la DNA

Potrivit surselor citate, dosarul în care s-au făcut joi percheziţii la imobile deţinute de Ioan Niculae şi la firma Interagro "s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecţiei fiscale efectuate la societatea comercială Interagro".

Citește și: Cum s-a ajuns ca florile să atenteze la siguranța familiei prezidențiale

Raportul de inspecţie fiscală întocmit din 17 decembrie 2012 vizează tranzacţiile comerciale derulate pe circuitul Interagro - Libarom Agri şi Interagro - INSOMAR Cercetări şi Marketing Politic, iar cercetările penale sunt pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Sursele citate au precizat că relaţia comercială dintre Interagro şi INSOMAR a făcut obiectul urmăririi penale în dosarul "Mită la PSD" transmis judecătorilor în 11 ianuarie 2012 şi finalizat cu condamnarea definitivă la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare a omului de afaceri Ioan Niculae.

"Prezentele cercetări au în vedere aspectele infracţionale semnalate de ANAF referitoare la tranzacţiile comerciale dintre Interagro şi Libarom Agri", au arătat sursele citate.

În Raportul de inspecţie fiscală din decembrie 2012 s-ar fi consemnat faptul că, în perioada 2008 - 2009, între Interagro şi Libarom Agri s-ar fi desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale, în baza unui contract din 4 august 2008, care ar fi avut ca obiect "realizarea, prelucrarea şi implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare) şi plasarea acestora pe suporturi media".

În baza acestui contract, Interagro trebuia să achite, cu titlul de onorariu, suma de 10 milioane de euro, Libarom emiţând către firma lui Ioan Niculae facturi în valoare totală de 43.131.000 de lei.

În perioada august 2008 - mai 2009 ar fi fost întocmite mai multe procese verbale între Interagro şi Libarom, prin care s-ar fi atestat îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract.

"Referitor la prestaţiile asumate prin contractul încheiat între Interagro în calitate de ”client” şi Libarom Agri în calitate de ”prestator”, Interagro nu justifică prin documentele prezentate că serviciile au fost executate, lipsind dovezile privind executarea contractului", mai spun sursele citate.

Interagro ar fi înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în valoare de 36.245.000 de lei, în baza unor documente emise de Libarom Agri, fără a respecta reglementările fiscale în întocmirea şi utilizarea documentelor justificative necesare pentru a fi înregistrate în contabilitate, pentru a conferi posibilitatea deducerii fiscale.

Potrivit surselor citate, suma de 36.245.000 de lei reprezintă cheltuieli nedeductibile, în condiţiile în care prestaţiile nu au fost reale. În acest fel, Interagro ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, din care 6.886.550 de lei taxa pe valoarea adăugată şi 4.551.619 lei impozitul pe profit.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, joi, 11 percheziţii în Bucureşti, Teleorman şi Prahova, la locuinţe şi sedii de firme ale omului de afaceri Ioan Niculae, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul depăşind două milioane de euro.

DNA a arătat, într-un comunicat de presă, că se efectueză cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi economice - evaziune fiscală şi spălare de bani - care ar fi comise în perioada 2008 - 2009.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au percheziţionat domiciliul actual al lui Ioan Niculae, din municipiul Zimnicea, reşedinţa acestuia din judeţul Teleorman, din apropiere de Zimnicea, denumită domeniul Făţana, ce cuprinde un grup de trei clădiri principale şi dependinţe, între care se află şi casa de vânătoare a acestuia, precum şi reşedinţa din staţiunea prahoveană Buşteni a omului de afaceri.

Totodată, au fost făcute percheziţii şi la fostul domiciliu al lui Niculae, din Sectorul 1 al Capitalei, la sediul social şi la punctul de lucru declarate de societatea Intervitt SRL din Teleorman, la sediul social al societăţii Interagro din Sectorul 2 al Capitalei, la punctul de lucru şi la sediul social al Interagro din Zimnicea.

Potrivit surselor citate, în cursul zilei de joi au avut loc doar percheziţiile în acest caz, nicio persoană nefiind audiată.

Ioan Niculae execută, din 2 aprilie, pedeapsa de doi ani și şase luni de închisoare, primită în dosarul "Mită la PSD".

În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu și Viorel Bărac, la doi ani și şase luni cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), arătau procurorii în rechizitoriu.

Preluare: mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.