Ce au descoperit specialiștii care au analizat conținutul crenvurștilor de porc din supermarketuri

Autor: Daniel Mihai Dragomir

Publicat: 14-11-2025 14:45

Article thumbnail

Sursă foto: Facebook

Ce se ascunde, de fapt, în crenvurștii de porc pe care îi cumpărăm din supermarketuri? Un studiu Infocons dezvăluie concluzii alarmante: anumite sortimente ajung să conțină până la șapte aditivi alimentari, iar nivelul de grăsime poate urca până la 27 de grame la fiecare 100 de grame de produs.

Aceste valori ridicate transformă un aliment aparent banal într-un risc serios pentru sănătate, avertizează specialiștii.

Ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc din supermarketuri

Potrivit studiului celor de la InfoCons, numărul aditivilor din crenvurștii de porc variază între 0 și 7, iar doar 8,33% dintre produsele analizate nu conțin deloc E-uri. La polul opus, alte 8,33% includ până la 7 aditivi alimentari.

Iată ce au descoperit specialiștii în urma studiului:

27.27 % dintre tipurile de crenvursti de porc analizate au în componență Trifosfati E 451, folosiți ca stabilizatori,

9.1 % au în componență Monoglutamat de sodiu E 621, potenţiator de aromă,

27.27 % dintre produse au în componență Ascorbat de sodiu E 301,

9.1 % conțin Lactat de Sodiu E 325,

90.9 % conțin Nitrit de sodiu E 250,

9.1 % dintre produsele studiate au în componență Alginat de Sodiu E 401,

9.1 % dintre produse conțin Carmina E 120,

45.45 % dintre produse au în componență Difosfati E 450,

2.72 % dintre produsele tip crenvursti de porc  studiate au în componență Acid ascorbic E 300,

9.1 % au în componență Caragenan E 407,

9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Acid Citric E 330 ;

9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Acetat de sodiu E 262;

9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Glucono-delta-lactona E 575 ;

9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Lactat de potasiu E 326 ;

De asemenea, studiul arată că 91,67% dintre produsele analizate de specialiștii de la Protecția Consumatorului conțin carne de porc ca ingredient principal, în proporție de 80–93%, în timp ce restul includ carne separată mecanic de pasăre, într-un procent de 35–55%.

Crenvurștii de porc conțin între 11,3 și 27 grame de grăsime la 100 g, iar valoarea energetică variază între 180 și 300 kcal. De asemenea, cantitatea de sare este cuprinsă între 1,23 și 2,59 g, ceea ce poate reprezenta un risc pentru cei care suferă de tensiune arterială, scrie romaniatv.net.

Specialiștii ne recomandă să consumăm aceste produse cu prudență și să citim întotdeauna eticheta înainte să cumpărăm. Unele produse pot fi adevărate bombe chimice pentru sănătate.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri