Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce conțin mostrele de pe asteroidul Bennu: Exact genul de material pe care am vrut să-l găsim

cnn.com
esantion asteroid

Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu conțin apă și carbon, așa cum sperau oamenii de știință, a anunțat miercuri NASA, care a dezvăluit primele imagini din cea mai mare mostră de asteroid raportată vreodată pe Pământ.

"Moleculele de apă și de carbon sunt exact genul de material pe care am vrut să-l găsim", a declarat șeful NASA, Bill Nelson, în cadrul unui eveniment organizat la Houston, potrivit AFP.

"Acestea sunt elemente cruciale în formarea propriei noastre planete și ne vor ajuta să determinăm originea elementelor care ar fi putut duce la apariția vieții."

Misiunea Osiris-Rex a prelevat eșantionul în 2020 de pe asteroidul Bennu, iar capsula care conținea prețioasa încărcătură s-a întors cu succes pe Pământ în urmă cu puțin peste două săptămâni, aterizând în deșertul american. De atunci, procesul meticulos de „despachetare” a capsulei a avut loc într-o cameră sterilă din Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston. Opețiunea a rezervat câteva surprize.

Din cauza abundenței de materie găsită în exteriorul compartimentului de colectare propriu-zis, acesta nu a început încă să fie deschis, a declarat Eileen Stansbery, cercetător șef la Centrul Spațial Johnson.

"Ne luăm timpul necesar pentru a o procesa metodic și pentru a avea grijă de fiecare bucată din Bennu în mod corespunzător", a explicat ea.

Înainte de aterizarea capsulei, agenția spațială americană a estimat că a reușit să colecteze aproximativ 250 de grame de material de pe asteroidul Bennu - mult mai mult decât două misiuni japoneze anterioare pe alți asteroizi.

Studiul asteroizilor ar trebui să le permită oamenilor de știință să înțeleagă mai bine formarea sistemului solar și modul în care Pământul a devenit locuibil.

Cea mai mare parte a eșantionului va fi păstrată pentru a fi studiată de generațiile viitoare, cu instrumente noi și mai puternice, și pentru a răspunde la noi întrebări științifice. Așa s-a procedat și în cazul rocilor aduse în timpul programului Apollo.

Analiza Bennu s-ar putea dovedi utilă și în viitor. Există un risc mic (1 șansă la 2.700) ca asteroizii să lovească Pământul în 2182, o coliziune care ar fi catastrofală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.