Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce decizie au luat judecătorii în dosarul Romvag Caracal

judecator (1)

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins, joi, contestaţiile formulate de DIICOT şi o parte din inculpaţi în dosarul devalizării societăţii Romvag Caracal. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova, judecătorul Ionel Grigorie, a declarat pentru Agerpres că, în acest caz, se menţine decizia Tribunalului Olt.

 

Omul de afaceri Cristian Burci şi ceilalţi patru inculpaţi, reţinuţi de DIICOT - Biroul Teritorial Olt în dosarul referitor la devalizarea Romvag Caracal, au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de către magistraţii Tribunalului Olt, care au respins pe 28 aprilie solicitarea procurorilor de luare a măsurii arestării preventive faţă de cele cinci persoane reţinute în cauză.

 

Pe 27 aprilie, procurorii DIICOT - BT Olt i-au reţinut pe omul de afaceri Cristian Burci, pe Denisa Turcu, fost administrator special al Adevărul Holding, pe Clara Clementina Gheocov, actualul administrator al Adevărul Holding, pe fostul director al Romvag Caracal, Ion Dinoiu şi pe Vilson Stancu.

 

Potrivit încheierii Tribunalului Olt, magistraţii au respins propunerea procurorului DIICOT - BT Olt de arestare preventivă a inculpaţilor Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Clementina Gheocov, Ion Dinoiu şi Vilson Stancu, ca "neîntemeiată" şi au dispus faţă de aceştia luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

 

Conform soluţiei pronunţate de Tribunalul Olt, cele cinci persoane puse sub control judiciar trebuie să respecte mai multe reguli şi obligaţii, pe durata acestei măsuri preventive, şi anume: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată schimbarea locuinţei; să se prezinte, ori de câte ori sunt chemaţi, la organul de poliţie desemnat cu supravegherea.

 

De asemenea, pe timpul controlului judiciar, inculpaţii trebuie să respecte şi următoarele obligaţii: să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu comunice unul cu celălalt direct sau indirect, pe nicio cale; să nu se apropie de martori.

 

Cele cinci persoane puse sub control judiciar trebuie să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.

 

Cristian Burci a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la spălare de bani şi instigare la evaziune fiscală.

 

Denisa Turcu este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la evaziune fiscală.

 

Clara Clementina Gheocov a fost reţinută pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de aderarea la un grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

 

Fostul director Romvag Caracal, Ion Dinoiu, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de aderarea la un grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

 

Vilson Stancu a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de aderarea la un grup infracţional organizat, complicitate la delapidare, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani.

 

Grupul infracţional condus de Cristian Burci este acuzat că a devalizat Romvag Caracal printr-un mecanism tip suveică, acesta constând în împrumuturi acordate unor firme controlate tot de omul de afaceri şi care nu au mai fost niciodată returnate, dar şi prin vânzarea de vagoane în străinătate, folosind intermediari, susţin procurorii DIICOT.

 

În referatul prin care procurorii DIICOT - BT Olt au solicitat arestarea preventivă a lui Burci şi a altor patru persoane apropiate acestuia este dezvăluit mecanismul prin care au fost retrase sume mari de bani de la fabrica de vagoane din Caracal, distrusă aproape în totalitate.

 

Procurorii susţin că grupul infracţional condus de Cristian Burci a reuşit să distrugă în totalitate fabrica de vagoane de la Caracal, care a ajuns ca, de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajaţi, să rămână doar cu o clădire de câţiva zeci de metri pătraţi.

 

Procurorii au calculat că gruparea condusă de Burci a adus un prejudiciu SC Romvag SA de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei şi a reciclat sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.