Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce efect au, de fapt, căpșunile asupra creierului: Un studiu a scos la iveală lucruri suprinzătoare

www.centrulnatura.ro
capsuni

Căpșunile au un efect remarcabil asupra creierului, reducând riscul de demență și îmbunătățind starea de spirit la persoanele cu vârsta și sănătate metabolică predispuse la declin cognitiv.

Un studiu desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni a relevat acest efect surprinzător în rândul persoanelor supraponderale de vârstă mijlocie, cu semne de rezistență la insulină, care au consumat echivalentul unei cești de căpșuni în fiecare zi. Aceste persoane au manifestat o memorie îmbunătățită și au prezentat mai puține simptome depresive în comparație cu un grup de control, conform Descoperă.ro.

În afară de demență, tulburările metabolice, cum ar fi rezistența la insulină, obezitatea și problemele de sănătate asociate, devin tot mai prevalente. Aproximativ jumătate din populația americană cu vârsta peste 60 de ani suferă de lipsă de sensibilitate la hormonul insulinic, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea demenței în etapele ulterioare ale vieții.

Efect suprinzător asupra creierului

„Acest studiu a evaluat dacă consumul de căpșuni ar putea îmbunătăți performanța cognitivă și sănătatea metabolică la această populație și, dacă da, dacă ar putea exista o asociere între îmbunătățirea cognitivă și reducerea tulburărilor metabolice”, spune neurologul Robert Krikorian, de la Universitatea din Cincinnati (SUA).

Krikorian și echipa sa din SUA au selectat 30 de adulți, în principal femei, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, care prezentau deficiențe cognitive ușoare și un indice de masă corporală (IMC) indicativ pentru supraponderalitate.

Participanților li s-a cerut să evite consumul de fructe de pădure timp de două săptămâni înainte de începerea studiului. În cadrul cercetării, aceștia au primit zilnic fie o pulbere de supliment conținând 13 grame de căpșuni autentici, fie un placebo. Abilitățile executive, memoria cuvintelor, funcția de memorie pe termen lung și starea de spirit au fost evaluate prin teste cognitive înainte și după studiu, iar datele metabolice au fost monitorizate de către cercetători.

Participanților cărora li s-a administrat placebo nu li s-a descurcat la fel de bine la un test ulterior de recunoaștere, care măsoară interferența de memorie. În acest context, interferența de memorie se referă la nivelul mai scăzut de confuzie în legătură cu termenii semantici într-un test de învățare cu liste de cuvinte. Rezultatele indică faptul că cei cărora li s-a administrat pulbere de căpșuni au avut o interferență de memorie redusă, sugerând că au fost mai capabili să ignore informațiile neesențiale. Această constatare indică un control executiv îmbunătățit în ceea ce privește rezistența la intruziunea cuvintelor care nu sunt relevante în timpul testării memoriei, conform explicațiilor lui Krikorian.

Reduce simptomele de depresie

Participanții care au primit pudră de căpșuni au raportat, de asemenea, niveluri mai scăzute de simptome depresive, indicând o îmbunătățire a capacității lor de adaptare emoțională și executivă. Aceasta se traduce printr-o mai bună abilitate de a gestiona activitățile zilnice, relațiile sociale, precum și un control îmbunătățit al răspunsurilor și o mai mare flexibilitate.

Cercetătorii observă că vârsta și rezistența la insulină probabil contribuie la o funcție executivă ușor afectată la mulți dintre participanți, sugerând că "tratamentul" a corectat într-o oarecare măsură deficiențele existente. Cu toate acestea, nu se știe dacă căpșunile ar putea îmbunătăți funcția la cei fără deficiențe.

„Abilitățile executive încep să scadă la vârsta mijlocie și excesul de grăsime abdominală, ca în rezistența la insulină și obezitate, va tinde să crească inflamația, inclusiv la nivelul creierului”, adaugă Krikorian.

„Astfel, efectul surprinzător al căpșunilor asupra creierului pe care l-am observat ar putea fi legat de moderarea inflamației în grupul care a consumat căpșuni”, spune cercetătorul.

Un studiu realizat în 2022 de aceeași echipă de cercetători și colaboratori ai lor a constatat că, într-o cohortă similară de participanți, cei care au consumat afine în mod regulat au prezentat niveluri reduse de interferență a memoriei.

"Căpșunile și afinele conțin antioxidanți numiți antocieni, care au fost implicați într-o varietate de beneficii pentru sănătate oferite de fructele de pădure, cum ar fi îmbunătățiri metabolice și cognitive", explică Krikorian.

Efectul surprinzător al căpșunilor asupra creierului va trebui să fie subiectul unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate.

Alte cercetări asupra consumului de căpșuni au evidențiat îmbunătățiri metabolice, cum ar fi scăderea nivelului de insulină, însă acest studiu nu a identificat niciun efect metabolic semnificativ.

Echipa de cercetători sugerează că absența neașteptată a beneficiilor metabolice ar putea fi atribuită dozei mai mici de antociani utilizată în acest studiu în comparație cu alte cercetări care au investigat funcția metabolică și cognitivă.

Concluziile din acest studiu trebuie interpretate cu precauție din cauza dimensiunii reduse a eșantionului, duratei scurte a studiului și reglementării limitate a dietei participanților. Studierea efectelor alimentelor asupra sănătății este complexă, deoarece acestea nu sunt consumate izolat, iar corpurile noastre sunt complexe, cu cerințe nutriționale variate.

Deși rezultatele nu permit trageri de concluzii generale, experții recomandă în mod obișnuit o dietă diversă și echilibrată, care să includă căpșunile ca o sursă excelentă de vitamina C. Aceasta este considerată cea mai bună abordare pentru asigurarea unui aport adecvat de vitamine, minerale și nutrienți necesari organismului.

Autorii subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine beneficiile pentru sănătate și neurocognitive asociate cu suplimentarea cu căpșuni, utilizând doze diferite, eșantioane mai mari și perioade de intervenție mai lungi. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Nutrients.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.