Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce efecte are respingerea Codului Fiscal în viziunea unui fost premier

collegio_docenti

Respingerea Codului fiscal are un prim efect cert: amplifică incertitudinea şi diminuează predictibilitatea, afirmă preşedintele Senatului, lider al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, după ce preşedintele Klaus Iohannis a transmis Camerei superioare cererea de reexaminare a codului.

Citește și: Alina Mungiu Pippidi, afirmații incredibile despre SRI și DNA

"Planurile de afaceri pentru proiecte de anvergură vor fi puse 'on hold', deci investiţiile private, principalul motor al dezvoltării sustenabile, vor rămâne la nivele reduse. Cred că nu este prea târziu să înţelegem că România nu se va mai întâlni cu acest context favorabil pentru o creştere economică accelerată, poate nici în următorii 10 - 20 de ani. De ce să dăm cu piciorul acestei oportunităţi, din raţiuni politice sau blocaţi într-o logică a austerităţii, care deja a afectat mult prea mult România?", spune Tăriceanu într-un comunicat de presă.

Vezi şi: Moise Guran, atac dur la Klaus Iohannis: 'Din zeu politic ajunge caricatură'. Ponta aprobă

El remarcă faptul că în "comunicatul preşedintelui de astăzi" "nu se face referire niciodată la necesitatea ca România să aibă rate de creştere de minim 4%, pentru a recupera decalajele majore faţă de celelalte state europene".

"Este o greşeală din punctul meu de vedere, care îl plasează pe preşedinte în tabăra celor care cred că România ca şi Europa are nevoie de şi mai multă austeritate. Austeritatea în România înseamnă să conduci cu frâna de mână trasă şi să te întrebi de ce baţi pasul pe loc", comentează copreşedintele ALDE.

Citește și: Câţiva jurnalişti, chemaţi la discuţii la Cotroceni. Cine e în spatele respingerii Codului Fiscal

În opinia sa, România are un context de oportunitate unic pentru "a deveni a şaptea forţă economică a Europei, pe măsura potenţialului dat de teritoriu, resurse şi populaţie".

"Avem o creştere economică solidă de 4%, am testat cu succes măsuri liberale, precum reducerea cu 5 pp a CAS, fără să creştem deficitul, reducerea TVA la alimente a dus la scăderea preţurilor, concomitent cu creşterea disciplinei fiscale la colectare. Deci, există toate argumentele pentru a nu mai fi dominaţi de teamă şi pentru a lăsa jos frâna de mână. Este un adevăr la care trebuie să reflecteze toţi liderii din zona politică sau economică, în România. Noul Cod fiscal propune exact agenda ultraliberală de care România are nevoie pentru a reduce decalajele de care vorbeam", explică Tăriceanu.

El precizează că spune acest lucru în primul rând din perspectiva investiţiilor, fie ele de stat sau private.

"Investiţiile statului sunt în special pe zona de infrastructură. Investiţiile statului (...) sunt sub nivelul optim şi pentru că funcţionarii publici şi chiar membrii Guvernului evită asumarea unor decizii din cauza acţiunilor, uneori arbitrare ale procurorilor. Este un aspect pe care cu toţii trebuie să îl analizăm cu seriozitate, de la preşedinte, la ceilalţi lideri politici. (...) Investiţiile private sunt motorul de susţinere a creşterii economice pe termen lung, iar noul Cod fiscal, prin reducerea de impozite pentru mediul de afaceri, propune acest lucru: o terapie de şoc ultraliberală, menită a accelera investiţiile private din România. Iar aceste investiţii înseamnă locuri de muncă, o piaţă a forţei de muncă mai competitivă şi salarii mai mari", precizează preşedintele Senatului.

De asemenea, spune el, noul Cod fiscal, "prin reducerea la 5% a impozitului pe dividende, face un pas important pentru refacerea capitalului românesc autohton".

"Este o mare problemă că numai trei firme din top 100 care activează pe piaţa românească au capital majoritar românesc. Trebuie să schimbăm acest lucru şi Codul fiscal este un instrument decisiv pentru a reuşi", conchide liderul ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.