Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este de făcut în dermatita atopică

Radu Pop
dermatita atopica sanador

Pielea este cel mai mare organ al omului și, chiar dacă reprezintă o barieră extrem de eficientă între mediul înconjurător și organism, nu este ferită de diverse afecțiuni. Bolile de piele sunt frecvente și pot apărea la orice vârstă. Netratate, acestea se agravează și afectează sănătatea, dar și echilibrul emoțional și stima de sine.

Printre cele mai frecvente boli inflamatorii ale pielii regăsim dermatita atopică, o afecțiune care provoacă înroșirea și uscăciunea zonei afectate, o senzație intensă de mâncărime, iar pielea se descuamează, formează cruste și, în unele cazuri, vezicule. Mulți oameni descriu mâncărimea provocată de dermatita atopică ca fiind insuportabilă și nu se pot abține să nu se scarpine, gest care produce noi leziuni ale pielii și creează totodată condiții suplimentare pentru producerea infecțiilor.

Dermatita atopică nu este contagioasă, poate apărea la orice vârstă, dar afectează mai mult copiii și persoanele predispuse să dezvolte diverse alergii. Principalul factor de risc este reprezentat de istoricul familial de eczemă, astm sau diverse alergii. Mai mult, o serie de factori din mediul înconjurător – poluarea, fumul de țigară, mucegaiul, polenul sau părul animalelor de companie – contribuie la instalarea dermatitei atopice. Și unele alimente, precum laptele, ouăle, peștele, arahidele sau cerealele pot declanșa alergii și dermatită atopică.

Evoluția dermatitei atopice este cronică și uneori imprevizibilă, marcată de episoade de acutizare a semnelor și simptomelor. Exacerbările pot apărea pe parcursul vieții în urma unor condiții de stres fizic sau emoțional.

Diagnosticul dermatitei atopice se stabilește clinic, de către medicul dermatolog. În majoritatea cazurilor, boala poate asocia rino-conjunctivite, astm bronșic sau alergii alimentare. Pot fi necesare testări alergologice suplimentare, recomandate de medic.

Tratamentul medicamentos al dermatitei atopice urmărește înlăturarea simptomelor, iar abordarea terapeutică presupune o strânsă colaborare între medicul dermatolog, medicul alergolog și pacient. Tratamentul se realizează topic sau sistemic și este adaptat pentru vârsta pacientului și severitatea bolii. În cazurile ușoare, sunt utilizate cu succes unguentele pe bază de steroizi și produse emoliente, la recomandarea medicului.

Având în vedere că urmează creșterea temperaturilor, este bine de știut că expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate provoca acutizări ale dermatitei acute. În sezonul cald, medicii dermatologi recomandă evitarea expunerii la soare și acoperirea zonelor corpului afectate de dermatita atopică.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații minuțioase de dermatologie și de alergologie, realizate de specialiști cu multă experiență, dar și de o abordare terapeutică integrată, individualizată pentru fiecare caz în parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.