Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este examenul DXA și când este indicat?

Radu Pop
osteoporoza sanador

Osteoporoza este o afecțiune care apare odată cu înaintarea în vârstă, care se descrie cel mai bine prin fragilitatea oaselor. Odată cu trecerea timpului, oasele noastre devin tot mai sărace în minerale, ceea ce înseamnă că se vor fractura mai ușor, sub acțiunea unor șocuri mici, care nu pot produce fracturi în mod normal.

Dacă osteoporoza sau tendința de fragilizare a oaselor este recunoscută din timp, pot fi luat măsuri care să prevină producerea de fracturi. Există mai multe tipuri de tratament care ajută la întărirea oaselor, dar sunt și măsuri care pot fi luat de oricare dintre noi: efectuarea de exerciții fizice, mersul pe jos, schimbări ale alimentației, renunțarea la fumat, suplimentarea dietei cu minerale și vitamina D.

Cum aflăm însă dacă avem sau nu oasele afectate de osteoporoză? Dintre diversele metode existente, cea mai bună, mai sigură și mai eficientă este osteodensitometria, o investigație care folosește doze foarte mici de raze X pentru a determina densitatea oaselor predispuse la fracturi.

Oasele sănătoase sunt formate dintr-un țesut dens, care este supus unui proces de remodelare pe tot parcursul vieții, fiind resorbit și apoi refăcut în permanență. Boala apare atunci când se produce un dezechilibru, când se pierde mai mult țesut osos decât se poate produce. Scăderea densității minerale osoase sub valoarea normală, numită și osteopenie, este stadiul premergător osteoporozei și se produce odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unor boli predispozante. Astfel, cu timpul, oasele devin mai fragile și se rup mai ușor, iar osteoporoza, supranumită și „ucigașul tăcut”, este depistată numai după ce pacientul și-a fracturat un os, în urma unei căzături minore.

Examenul DXA măsoară conținutul mineral al oaselor în anumite zone ale scheletului: coloana lombară, colul femural sau șoldul total, antebrațul. Metoda este indicată la femeile cu vârsta peste 65 de ani și la bărbații cu vârsta peste 70 de ani, chiar și în absența factorilor de risc. Este indicată însă și la femeile aflate la menopauză și la bărbații cu vârsta peste 50 de ani care au factori de risc – au suferit o fractură sau au fost diagnosticați cu boli asociate cu demineralizarea oaselor, cum ar fi poliartrita reumatoidă.

La SANADOR, recunoaștem importanța prevenției și a diagnosticului precoce al osteoporozei, astfel că asigurăm pacienților accesul la investigații de mare încredere, realizate cu echipamente de top și interpretate de medici foarte bine pregătiți.

Ziua mondială a osteoporozei este marcată în fiecare an la 20 octombrie, ca pentru a atrage atenția publicului larg asupra importanței diagnosticării și tratării osteoporozei înainte de apariția complicațiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.