Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este sindromul persoanei rigide, boala extrem de rară de care suferă Celine Dion

YouTube
celine dion

Sindromul persoanei rigide (SPR), cu care a fost diagnosticată cântăreaţa canadiană Celine Dion, este o patologie neurologică rară, caracterizată printr-o rigidizare musculară progresivă şi episoade repetate de spasme musculare dureroase, informează AFP.

Potrivit Orphanet, un portal online dedicat bolilor rare şi medicamentelor aferente, vârful de incidenţă se situează în jurul vârstei de 45 de ani, iar simptomele evoluează de-a lungul lunilor şi anilor.

Rigiditatea musculară fluctuează adeseori (se agravează, apoi se ameliorează) şi survine, în general, în acelaşi timp cu spasmele musculare, potrivit Agerpres.

Aceste spasme pot să se producă întâmplător sau să fie declanşate de o varietate de evenimente diferite, inclusiv de un zgomot brusc sau de un contact fizic uşor.

Dacă nu este tratat, SPR poate să evolueze spre dificultăţi în deplasare şi să aibă un impact semnificativ asupra capacităţii unei persoane de a efectua activităţi zilnice de rutină.

Deşi cauza exactă a acestui sindrom este necunoscută, medicii cred că este vorba despre o maladie autoimună şi care se manifestă uneori alături de alte boli autoimune.

Diagnosticul se bazează în principal pe examenul clinic şi este confirmat prin identificarea unor anticorpi şi a unor anomalii electromiografice (o examinare obligatorie în cazul maladiilor neurologice - n.r.) caracteristice.

O scanare a măduvei spinării poate să permită excluderea cauzelor mecanice, precum prezenţa unei hernii de disc sau a unui chist la nivelul măduvei osoase.

Primele cazuri de SPR au fost documentate în 1956. Sindromul persoanei rigide a fost descris în literatura medicală sub numeroase denumiri diferite. Descris iniţial ca "sindrom al bărbatului rigid", numele acestei boli a fost modificat, pentru că boala poate să afecteze persoane de toate vârstele şi de ambele sexe. De fapt, majoritatea persoanelor atinse de această afecţiune sunt femei.

SPR este o maladie extrem de rară. Potrivit organizaţiei americane NORD, care doreşte să aducă un sprijin persoanelor afectate de boli rare, incidenţa SPR ar fi de aproximativ 1 caz la 1 milion de persoane.

Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor specifice care se manifestă la fiecare individ, ceea ce necesită adeseori abordări non-medicamentoase (stretching, termoterapie, hidroterapie, masaj, acupunctură, etc.).

Anumite medicamente pot fi utilizate şi ele pentru a trata rigiditatea musculară şi spasmele episodice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.