Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este un RMN funcțional?

Radu Pop
rmn functional sanador

Rezonanța magnetică funcțională este o metodă imagistică de investigare a creierului, prin intermediul căreia se obțin informații funcționale privind activitatea cerebrală. În vreme ce investigația prin rezonanță magnetică obișnuită furnizează informații despre structura și localizarea organelor interne, rezonanța magnetică funcțională clarifică aspecte privind activitatea cerebrală, chiar în absența unor modificări structurale.

Examinarea imagistică prin rezonanță magnetică determină în detaliu structura țesutului cerebral și furnizează astfel o hartă amănunțită, de înaltă rezoluție, a creierului uman. Apoi, RMN funcțional poate detecta diferențe altfel imperceptibile de vascularizare a țesutului cerebral, în urma aplicării unor stimuli, stabilind astfel cu mare exactitate răspunsul scoarței cerebrale la stimulii respectivi, furnizând astfel informații funcționale extrem de valoroase, care nu pot fi obținute prin alte tipuri de investigații.

RMN funcțional este deosebit de util pentru diagnosticul avansat al afecțiunilor neurologice funcționale, precum epilepsia sau tulburările de învățare și cogniție. Rezonanța magnetică funcțională poate clarifica situații diagnostice dificile, în urma traumatismelor cranio-cerebrale, dar și în cazurile în care o persoană prezintă dificultăți în citire, în înțelegere, în memorare și în scrierea cuvintelor, fără să aibă o afectare structurală cerebrală. RMN funcțional este de mare ajutor în planificarea intervențiilor neurchirurgicale cerebrale, permițând medicului neurochirurg obținerea unei precizii maxime a gesturilor operatorii, reducând astfel riscurile unor deficite neurologice postoperatorii.

Procedural, RMN funcțional nu diferă foarte mult de examinarea RMN clasică. Examinarea funcțională este la fel de sigură, neinvazivă și neiradiantă ca un RMN obișnuit, dar necesită cooperarea pacientului și înțelegerea de către acesta a cerințelor adresate de medicul investigator. În timpul examinării, pacientul va fi rugat să efectueze o serie de mișcări sau să vizualizeze anumite imagini, pentru ca tehnologia medicală avansată să analizeze răspunsurile cerebrale specifice.

Cele mai bune rezultate, la rezonanța magnetică funcțională, se obțin cu ajutorul echipamentelor RMN cu putere de 3 Tesla, deoarece imaginile furnizate au o rezoluție spațială superioară altor tipuri de echipamente și pot decela modificările altfel greu perceptibile de la nivelul vascularizației cerebrale. În plus, aceste echipamente sunt dotate cu tehnologii software sofisticate, care analizează fiecare detaliu.

Pentru că înțelege importanța crucială a unui diagnostic avansat de mare precizie, SANADOR asigură pacienților accesul la cele mai moderne investigații imagistice, inclusiv la RMN funcțional. Spitalul Clinic SANADOR, unde este disponibilă această investigație, este dotat cu echipamentul ultraperformant RMN Siemens Manegtom Skyra 3T, de ultimă generație, cu ajutorul căruia medici cu experiență și foarte bine pregătiți realizează RMN funcțional, o investigație avansată care furnizează informații de mare valoare privind activitatea creierului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.