Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce înseamnă decizia Băncii Centrale a Moldovei de majorare a ratei dobânzii

Banca Nationala a Moldovei
Banca Nationala a Moldovei

Decizia Băncii Naționale de a majora rata de bază cu două puncte procentuale, de la 10.5% la 12,50% anual, are efecte negative, dar și pozitive.

Despre acest lucru a declarat pentru TV6 expertul economic Gheorghe Costandachi. În același timp, economistul Viorel Gîrbu susține că adoptarea acestei decizii putea fi amânată, deoarece va face și mai dificilă viața oamenilor, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

Potrivit lui Costandachi, decizia BNM va avea un impact negativ în primul rând asupra creditelor, dar și asupra prețurilor la produsele alimentare.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „Rata dobânzilor va fi majorată cu cel puțin 2% pentru toți, ceea ce ține de băncile comerciale și aceasta duce la reducerea posibilităților sau reducerea de acordare a creditelor pentru clienți atât pentru consumatorii privați, pentru creditele de consum, cât și pentru creditele de afaceri”.

Hotărârea emisă de Banca Naţională va avea însă și un impact pozitiv, spune Costandachi, și anume asupra depozitelor bancare, care, potrivit lui, se vor scumpi.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „Cei care depozitează, țin conturi în depozitele bancare câștigă mai mult. Clientul băncii, când depune banii în conturi bancare pentru o perioadă respectivă, la 3-5%, de exemplu, dacă el câștiga 5% pe an pentru 1.000 de lei, acum va câștiga 7%, cu 2% mai mult, și acesta este un avantaj pentru deținătorii depozitelor în băncile comerciale”.

Economiștii susțin că măsura este dictată de rata înaltă a inflației, însă va face și mai dificilă viața oamenilor.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cei care au luat credite în perioada anterioară și au contract cu o dobândă variabilă sau cei care urmează să se crediteze în perioada următoare, acești beneficiari vor avea de suferit. Cred că, totuși, se putea de amânat adoptarea acestei decizii”.

În data de 15 martie, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a anunțat că se majorează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu două puncte procentuale, de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual.

Tot aceasta este creșterea operată de banca centrală la creditele şi depozitele overnight. Potrivit BNM, hotărârea este orientată spre temperarea efectelor asociate crizei din regiune din perspectiva diminuării presiunilor asupra deprecierii monedei naţionale și pentru diminuarea refluxului de capital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.