Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce înseamnă starea de urgență, procedură extrem de rară, decretată în Paris

alerta

Starea de urgenţă decretată vineri de preşedintele francez, François Hollande, este o procedură extrem de rară instaurată în 1955, la începutul războiului de independenţă a Algeriei, şi utilizată din nou cu prilejul revoltelor din suburbii, în 2005, informează AFP.

Vezi si: Statul Islamic anunta: Urmeaza Londra, Roma, Washington

Starea de urgenţă permite autorităţilor 'să interzică circulaţia persoanelor sau a vehiculelor', să instituie 'zone de protecţie sau de securitate unde staţionarea persoanelor este reglementată' şi să interzică staţionarea într-o zonă geografică 'a tuturor persoanelor care încearcă, în orice mod, să împiedice acţiunea puterii publice', potrivit legii din 1955 care a creat-o.

Preşedintele François Hollande a anunţat 'închiderea frontierelor', dar Ministerul francez de Externe a precizat ulterior că la graniţele terestre 'vor fi efectuate controale la punctele de trecere a frontierei rutiere, feroviare, maritime şi aeroportuare'.

'Aeroporturile vor continua să funcţioneze. Legăturile aeriene şi feroviare sunt asigurate', a adăugat Quai d'Orsay.

Starea de urgenţă permite, de asemenea, ministrului de interne să aresteze la domiciliu orice persoană 'a cărei activitate se dovedeşte periculoasă pentru securitatea şi ordinea publică'.

Autorităţile pot ordona închiderea provizorie a 'sălilor de spectacole, magazinelor de băuturi şi a locurilor de întrunire de orice natură' şi să interzică 'reuniunile de natură să provoace sau să întreţină dezordinea'.

De asemenea, le pot ordona proprietarilor 'să îşi predea armele'.

Decretul care introduce starea de urgenţă poate permite 'percheziţii la domiciliu ziua şi noaptea', precum şi măsuri pentru asigurarea controlului presei' şi celorlalte media.

Autorităţile au mai anunţat închiderea, sâmbătă, a tuturor instituţiilor de învăţământ din regiunea Parisului şi anularea excursiilor şcolare în acest week-end în Franţa.

Introdusă de mai multe ori în timpul Războiului din Algeria, starea de urgenţă a fost ulterior decretată numai de două ori: în 1985, în Noua Caledonie, în cursul violenţelor care au cuprins arhipelagul, şi în 2005, în faţa revoltelor din suburbii. În 2005, măsurile care permit starea de urgenţă au fost, în realitate, puţin aplicate: şapte prefecţi au introdus starea de asediu şi în 23 de departamente a fost interzisă vânzarea cu amănuntul a recipientelor care puteau folosi la transportarea carburanţilor şi materialelor inflamabile.

******

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că, în urma atacurilor comise în capitala Paris în seara zilei de 13 noiembrie 2015, președintele François Hollande a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul Franţei. Acest lucru nu înseamnă închiderea efectivă a graniţelor, ci introducerea de controale la frontiere pentru toate persoanele care doresc să intre sau să iasă de pe teritoriul francez. În aceste condiţii, MAE recomandă cetăţenilor români ca, în măsura posibilităţilor, să utilizeze paşapoartele valabile alături de cărţile de identitate.

Starea de urgență a intrat în vigoare pe teritoriul Franţei în cursul nopţii trecute. Acest nivel de alertă permite autorităţilor franceze să interzică circulația persoanelor și să stabilească zone de protecție și securitate. MAE precizează că, tot în cursul nopţii, autorităţile franceze au adoptat şi un decret pentru punerea în aplicare a unor măsuri consolidate în toate orașele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispoziții permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă, închiderea temporară a sălilor de spectacol și a locurilor de reuniuni publice, predarea armelor și posibilitatea de a efectua percheziții administrative. De asemenea, şcolile, liceele, unitățile de învățământ, universitățile vor fi închise sâmbătă în Ile-de-France, iar excursiile școlare au fost anulate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranță transmise de autoritățile franceze și să evite orice deplasare. Dacă se dețin informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență, generată de vreun astfel de eveniment, se recomandă să contactați Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

Totodată, se recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi se reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

Citește și: Ei sunt TERORIȘTII care au atacat Franța

Citește și: O vedetă din România, martoră la IADUL din Franța: Am vazut 4 teroriști cu mitraliere în mâini

Citește și: Primele imagini cu CARNAGIUL de la Paris / VIDEO

Citește și: SURSE Atentatele teroriste de la Paris: Doi români au fost uciși / VIDEO

Citește și: PANICĂ teribilă pe stadionul Stade de France la amicalul Franța - Germania / VIDEO

Citește și: ATENTATE TERORISTE în Franța: Zeci de victime / VIDEO / UPDATE: 60 de morți

Citește și: Franța e în stare de ȘOC: A decretat starea de alertă și a închis granițele

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.