Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce le-a spus Klaus Iohannis musulmanilor la Cina de Iftar

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a particiat miercuri seara la Cina de Iftar la invitația comunității musulmane din România. Cu această ocazie, Iohannis a ținut următoarea alocuțiune:

”Excelența Voastră domnule Iusuf Muurat,

Înaltpreasfinția Voastră Ioan Robu,

Preasfinția Voastră Ieronim Sinaitul,

Excelențele Voastre doamnelor și domnilor ambasadori şi reprezentanţi diplomatici,

Domnule Preşedinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România,

Domnule Preşedinte al Uniunii Democrate Turce din România,

Domnule deputat al Uniunii Democrate Turce din România,

Domnule deputat al Uniunii Democratice a Tătarilor Turco-Musulmani din România,

Doamnă ministru,

Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc pentru invitația de a fi împreună cu dumneavoastră la acest moment. Privesc participarea la Cina de Iftar ca un gest normal și necesar, prin care statul român își manifestă respectul pentru comunitatea dumneavoastră și pentru cultul musulman. Personal, mă bucur de oportunitatea de a mă întâlni cu reprezentanții unei comunități ce aduce, împreună cu celelalte minorități din România, o importantă valoare adăugată dezvoltării umane și progresului colectivităților.

Dobrogea, ca regiune, și România, ca țară, vă sunt dumneavoastră «acasă». Comunitatea musulmană se bucură, și nu doar prin declarații, ci prin fapte concrete, de toate drepturile prevăzute de Constituție și de sprijinul statului. Relația dumneavoastră cu ceilalți cetățeni ai României, indiferent de limba lor maternă ori de felul cum se roagă este – mă bucur să citez aici o declarație a muftiului cultului musulman din România - una de frățietate și corectitudine.

Cetățenii comunității musulmane din România împart cu națiunea din care fac parte preocupări și aspirații comune, printre care proiectul european și angajamentul nord-atlantic. Proiectele naționale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicării în politică, în mod concret, a respectului pentru valorile și drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept.

În această ecuație, diversitatea culturală, minoritățile etnice și religioase ale României își găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenței lor sociale, prin punțile pe care pot să le creeze între oameni, comunități și țări. A valoriza identitățile locale, culturale ori religioase într-un proiect național amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este țara care poate aduce fiecărui român - cetățean european – o viață cu mai multe oportunități și drepturi mai bine respectate de autorități. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiți cu majoritatea, cu celelalte minorități și culte.

La începutul lunii postului m-am adresat comunității dumneavoastră cu urarea de a primi în această perioadă binecuvântarea lui Dumnezeu și de a regăsi în Ramazan forța credinței, căldura familiei, puterea iertării și sentimentul solidarității cu cei din jur.

Vreau să închei alocuțiunea de astăzi prin a repeta: valorile și tradiția dumneavoastră sunt o contribuție de neînlocuit la bogăţia etnică şi religioasă a României, precum şi la clădirea unei societăți a înţelegerii, toleranţei, dialogului şi păcii.”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.