Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce n-a spus nimeni despre Codul Fiscal

cod fiscal

O lista scurta a pericolelor 'ascunse' in Codul Fiscal a fost prezentata de presedintele PMP, Eugen Tomac, intr-un comentariu pe stiripesurse.ro.

Potrivit acestuia, relaxarea fiscala vine la pachet cu o serie de noi taxe sau majorări ale celor vechi.

"Spre exemplu, PFA-urile (în jur de 650.000 în România), persoanele ce desfăşoară activităţi şi profesii independente, vor  fi nevoite să plătească contribuţii individuale la pensii (CAS) mai mari cu 10,5%, plafonate la nivelul de 5 salarii medii pe economie, iar persoanele care obţin venituri din drepturi de autor, dividende sau dobânzi vor fi obligate, mai nou, să plătească şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%).

Mai mult, impozitul pentru clădirile cu destinaţie mixtă, adică majoritatea sediilor sociale ale societăţilor din categoria IMM-urilor sau sediul social al PFA-urilor se majorează, ajungând la taxe de aproape 10 ori mai mari,  respectiv în procent de 0,2% până la 1,3% din valoarea construcţiei. Nivelul va depinde de decizia consiliilor locale. Aceasta în contextul în care 98% din IMM-urile din România au sediul social în apartamente.

În plus, firmele româneşti vor fi dezavantajate faţă de cele din alte state în ceea ce priveşte plata impozitelor pe dividente. Dacă o firmă din România a fost deschisă de o societate din afara ţării este scutită de mai multe taxe şi beneficiază de o valoare mai mică a impozitului decât o firmă autohtonă. Stimularea investiţiilor străine directe nu înseamnă totuşi favorizarea lor în detrimentul românilor", spune liderul PMP.

Potrivit acestuia, noul Cod Fiscal spune ca "o autoritate locală poate decide sau nu să acorde facilitatea fiscală unui monument de importanță națională".  "Ţinând cont de responsabilitatea de care ştim că dă dovadă administraţia locală (vezi cazul clădirilor încadrate în clasa întâi de risc seismic), nu putem decât anticipa un pericol mult mai mare pentru patrimoniul României", precizeaza Tomac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.