Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ne facem cu Jandarmeria?

Violențele de ieri, 10 august, au inclus sute de victime, în mod covârșitor dintre protestatari, și au arătat o desfășurare de forțe neobișnuită incluzând jeturi de apă, gaze lacrimogene, grenade de șoc, cai și câini. Violențele protestatarilor, care au existat, nu au justificat nici pe departe acest răspuns excesiv și nediscriminat. Cum ne raportăm la acest abuz? Ce facem începând de mâine, începând de azi?

Trebuie, totuși, să începem prin a spune că nu este prima dată când Jandarmeria folosește violență excesivă. Sa întâmplat în ianuarie 2012 și s-a întâmplat la diverse în meciuri de fotbal când jandarmii au fost filmați lovind în cap suporterii întinși la pământ. Într-un fel, șocul de astăzi, îmi pare rău să o spun, este șocul unor oameni care erau privilegiați fără să știe, fiind în categoriile sociale ferite de violență. Pe de altă parte există voci, mai familiarizate cu violența jandarmilor care vor să folosească acest moment pentru a promova o viziune ideologică asupra rolului forțelor de ordine („represiune”) în stat. În timp ce pe unii îi doare carnea la propriu, pe aceștia îi doare că în trecut jandarmilor li s-au oferit flori.

Reacția Jandarmeriei, care a comunicat că totul este în regulă, nu face niciun nimic sa detensioneze situația.

Trebuie să fim realiști să admitem că este utopic să ne dorim o Jandarmerie pașnică. Aceia care se înscriu în instituție, dincolo de dorința unui job stabil, sunt fie dornici de violență fie foarte confortabili cu violența. Asta se întâmplă nu doar la noi.

Ceea ce distinge, însă o Jandarmerie profesionistă de o bandă de golani este autodisciplina. Programele de pregătire ale Jandarmeriei nu caută sa anuleze disponibilitatea pentru violență cu versete budiste sau din Noul Testament ci include exerciții de autocontrol prin care tânărul este învățat să reziste calm la diverse forme de agresiune fizică sau verbală. Violența jandarmului trebuie să existe numai la ordin și în cadrul legii.

Aseară am văzut ordine defectuoase, posibil/probabil cu intenția de a lansa provocări. Una din problemele mai ușor de detectat pare să fi fost aceea că au fost aduse trupe din zone ale țării unde experiența de a gestiona o situație tensionată este mai redusă. Oricât de profesionist ar fi antrenamentul la Jandarmeria din Văscăuți nimic nu se compară cu experiența directă de a te confrunta cu zeci/sute de mii de oameni. Dacă asemenea trupe au trebuit aduse, ar fi trebuit să rămână undeva în spate și să intervină numai în momentul în care situația ar fi devenit imposibil de controlat. Merită insistat că de la mineriade încoace nu știu să fi existat vreodată în București o asemenea situație.

Pe lângă ordine discutabile și proasta gestiune așezări trupelor în teren au existat, le avem înregistrată pe bandă, și incidente de violență individuală care nu se încadrau în ordine care ar putea fi datele egal. Pur și simplu, sau văzut jandarmi ieșind informație și atacând câte un civil. Poate a spus civilul ceva, poate a înjurat. Dar un baston dat cu sete peste mandibulă nu este răspunsul prescris de lege.

Prin urmare, să răspundă cine i-ascos în față pe jandarmi fără experiență. Să răspundă cine a dat ordine iraționale pe care, cum spun vreo două relatări din piață, nici jandarmii de pe teren nu le puteau înțelege sau justifica. Să răspundă jandarmii care au depășit ordinele. Să răspundă liderii din teren care refuză să aplice sancțiunile necesare.


Dar demonizarea în masă a jandarmilor de rând sau reinventarea pe genunchi a rolului Jandarmeriei nu sunt o soluție viabilă nici uman și nici practic. Noi, ca societate, am recrutat jandarmii pentru înclinațiile lor. Politicieni aleși de către majoritatea noastră au girat ordine defectuoase.

Dacă vrem proteste ceva mai pașnice trebuie să ne asigurăm că jandarmul de rând va avea ocazia să mediteze la comportamentul său și că alegătorii PSD vor avea informația necesară pentru a medita la comportamentul celor pe care i-a trimis la guvernare. Nu știu dacă asta satisface setea justițiară a unora dintre voi. Dar, din moment ce această sete justițiară nu se sprijină pe monopolul forței, ea mai mult ne împiedică să gândim limpede decât ne ajută.

Oricum, cea mai stupide idee pe care o poate avea în astăzi un om de bună credință este aceea de a le cere jandarmilor să treacă de partea poporului. Din punct de vedere al unui angajat al statului român poporul este majoritatea celor care au votat în 2016. Din punct de vedere al unui jandarm poporul este și trebuie să rămână reprezentat prin guvernarea Partidului Social Democrat. Să spui orice altceva înseamnă să autorizezi moral jandarmii sau alte forțe de ordine să decidă cine este poporul deschizând, astfel, drumul spre dictatură militară.

În sfârșit, violența nu justifică violență. Pare să fi existat, într-adevăr, o manipulare și o provocare a PSD la acest miting. Dar această manipulare a venit pe un teren fertil dat de prezența unor cetățeni din diaspora neobișnuiți cu protestele politice, de prezența posibilă a membrilor galeriilor de fotbal și de relativa delăsare a societății civile care nu se aștepta la incidente violente și, prin urmare, nu a pregătit manifestanți în acest sens cum făcea altădată. Unde putem, trebuie să facem ordine și în curtea noastră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.