Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce poți păți dacă ești sedentar și ai o dietă bogată în grăsimi

Radu Pop
colesterol sanador

Ai un regim alimentar dezechilibrat, bogat în grăsimi, și faci foarte puțină mișcare? Un stil de viață nesănătos poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate, crescând riscul de apariție al multor boli. Dislipidemia este una dintre acestea. Este o afecțiune tăcută, fără semne specifice, care este descoperită, de regulă, întâmplător, cu ocazia unor analize de rutină, și se manifestă prin modificări ale nivelurilor unor grăsimi din sânge (colesterol și trigliceride).

Dislipidemia poate fi primară, ereditară (adică moștenită de la unul sau de la ambii părinți) și secundară, când este dată de factori asociați cu un stil de viață nesănătos (sedentarism, alimentație bogată în grăsimi, consum în exces de alcool, fumat) sau cu diverse boli care modifică nivelurile lipidelor din sânge (hipertiroidismul, diabetul zaharat, boala renală cronică).

Nediagnosticată și netratată la timp, boala poate avea consecințe grave, favorizând formarea plăcilor de aterom la nivelul vaselor de sânge și apariția aterosclerozei. Astfel, deși dislipidemia nu are simptomatologie specifică, poate conduce la apariția unor boli care au simptome (dureri în piept, presiune și dureri în picioare, palpitații, amețeli), când vorbim despre consecințele dislipidemiei: boala arterială coronariană, boala arterelor periferice și boala cerebrovasculară.

Pentru diagnosticarea afecțiunii sunt necesare câteva analize de sânge: HDL-colesterolul, așa-numitul colesterol „bun”; LDL-colesterolul, numit și colesterolul „rău”; trigliceridele. Valorile nesănătoase, crescute sau scăzute, ale unuia sau mai multor tipuri dintre aceste grăsimi stau la baza diagnosticului de dislipidemie.

Este important să știi că valorile colesterolului și ale trigliceridelor se modifică de la an la an, prin urmare, monitorizarea periodică este esențială pentru a preveni apariția unor boli grave, ce au ca punct de plecare dislipidemia.

La SANADOR, ai acces la efectuarea unor analize de laborator specifice, dar și la consultații de specialitate în cadrul Departamentului de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. De asemenea, vei primi cele mai bune sfaturi și soluții terapeutice în vederea atingerii și menținerii parametrilor în limite normale, de la medici cu o foarte bună pregătire și cu o vastă experiență în domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.