Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce şanse mai au socialiştii francezi după ce dreapta şi-a anunţat candidatul la prezidenţiale

Toate privirile se îndreaptă spre Partidul Socialist, aflat la putere în Franţa, după ce dreapta şi-a desemnat, duminică, liderul incontestabil cu care va intra în cursa pentru alegerile prezidenţiale ce au loc în aprilie 2017, se arată într-un comentariu difuzat luni de agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Victoria fără drept de apel a lui Francois Fillon la alegerile primare din cadrul formaţiunii de centru-dreapta Republicanii pune presiune suplimentară pe socialiştii lui Francois Hollande, dar şi pe restul grupărilor de stânga, care trebuie să îşi stabilească rapid propriul candidat de anvergură.

Citeşte şi: Coreea de Nord declară trei zile de doliu naţional în memoria lui Fidel Castro

Planul lui Fillon de a reduce posturile din sectorul public, precum şi opiniile sale conservatoare pe teme sociale importante, ca de exemplu căsătoria cuplurilor homosexuale, ar putea aduce de partea sa votanţi din bazinul electoral al candidatei Frontului Naţional, Marine Le Pen, dar ar putea, în acelaşi timp, să îi îndepărteze pe unii dintre votanţii de centru.

După cinci ani la putere, ani marcaţi de creşterea nivelului şomajului şi de atacuri ale militanţilor islamişti, socialiştii şi formaţiunile de stânga sunt profund divizaţi. Sondajele de opinie indică, prin urmare, că în al doilea tur al prezidenţialelor se vor confrunta Fillon şi Le Pen, duel în care fostul premier este dat drept favorit.

Preşedintele Francois Hollande are la dispoziţie două săptămâni pentru a decide dacă va lua parte la alegerile primare din Partidul Socialist. La sfârşitul săptămânii, premierul Manuel Valls, cel mai puternic dintre potenţialii adversari ai actualului lider al Franţei, l-a criticat aspru şi nu a exclus posibilitatea de a-i face concurenţă.

Citeşte şi: Stil MAFIOT. Vicepreşedintele ţării a BĂTUT şi RĂPIT un rival politic

Fostul ministru al economiei, Emmanuel Macron, şi-a lansat propria campanie, ţintind electoratul centrist, în vreme ce Jean-Luc Melenchon, fost membru al Partidului Socialist şi stângist de renume, a intrat şi el în cursă pe cont propriu.

Un sondaj de opinie realizat duminică de Harris arată că fiecare dintre aceşti "rebeli" ar obţine peste 13% dintre voturi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, mai mult decât voturile cu care sunt creditaţi Hollande sau Valls dacă scrutinul ar avea loc acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.