Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă cu traficul aerian din România

malaysia avion

"În urma accidentului aviatic produs în Ucraina, România a înregistrat o creștere de 10 — 15% a traficului aerian comparativ cu perioada normală. Nu știm dacă acest trafic va mai crește, acum se fac statistici, estimări, dar până la momentul actual cam până la 15% a ajuns", au spus reprezentanții ROMATSA.

Aceștia au reiterat faptul că ROMATSA este pregătită să facă față acestei creșteri a traficului aerian.

"În principiu, suntem pregătiți, avem personal calificat", au spus aceștia.

Într-un comunicat publicat joi seară, ROMATSA dădea asigurări că este pregătită să facă față eventualei creșteri a traficului aerian, ca urmare a accidentului aviatic din Ucraina, iar în cazul în care vor exista solicitări din partea Eurocontrol, regia poate asigura mai multe sectoare de dirijare simultan.

De asemenea, ROMATSA afirma că a luat toate măsurile necesare pentru a asigura serviciile de navigație aeriană pentru aeronavele care survolează spațiul aerian al României.

"ROMATSA este pregătită să facă față eventualei creșteri a traficului aerian, ca urmare a accidentului aviatic din Ucraina. Regia a luat deja măsurile necesare pentru a asigura, în siguranță, serviciile de navigație aeriană pentru aeronavele care survolează spațiul aerian al României. În cazul în care vor exista solicitări din partea Eurocontrol, regia este pregătită să asigure mai multe sectoare de dirijare simultan. Precizăm că ROMATSA asigură deja o creștere de trafic aerian de 25-30%, ca urmare a rerutării zborurilor în urma conflictului din Ucraina", preciza regia, în comunicat.

Zborul 17 al Malaysian Air, care zbura pe ruta Amsterdam — Kuala Lumpur, cu 298 de pasageri și membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit joi la circa 50 de kilometri de orașul Donețk, unde se desfășoară lupte între armata ucraineană și separatiștii proruși.

După incidentul aerian, majoritatea companiilor aeriene au anunțat că nu vor mai efectua zboruri deasupra teritoriului Ucrainei.

Două dintre cele mai mari companii aeriene europene, Deutsche Lufthansa AG și British Airways, au cerut avioanelor lor să evite spațiul aerian din estul Ucrainei, după ce un avion de pasageri Boeing-777 al unei companii aviatice malaeziene s-a prăbușit pe teritoriul Ucrainei, compania germană solicitând survolarea României, transmit Xinhua și site-ul news.malaysia.msn.com.

Un purtător de cuvânt al Lufthansa, Thomas Jachnow, a declarat pentru Xinhua că avioanele companiei vor evita spațiul aerian din estul Ucrainei, dar încă nu se cunoaște numărul zborurilor afectate în viitor de această decizie.

Operatorul aerian german a precizat, joi, că va continua să deservească aeroporturile din Kiev și Odessa.

Și companiile aeriene din Statele Unite ale Americii au decis în mod voluntar să evite spațiul aerian de la granița Rusia-Ucraina.

Organizația Eurocontrol, care gestionează traficul aerian în Europa, a anunțat joi că autoritățile ucrainene au închis toate rutele aeriene care survolează estul țării după prăbușirea avionului companiei Malaysia Airlines.

"Toate planurile de zbor care includ aceste rute sunt anulate în prezent de Eurocontrol", a făcut cunoscut administratorul spațiului aerian european, care a precizat că "aceste rute vor rămâne închise până la noi ordine'.

ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanta națională și deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian. Pentru serviciile de trafic aerian asigurate aeronavelor civile care survolează spațiul aerian al României, ROMATSA aplică prevederile reglementărilor Eurocontrol (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), la care România a aderat din anul 1996.

Serviciile de trafic aerian sunt asigurate atât aeronavelor civile care survolează spațiul aerian național, cât și aeronavelor care aterizează sau decolează de pe aeroporturile din România.

Serviciile prestate se referă la activitatea de dirijare din zona aeroportului (de terminal) și de rută (ACC).

Sarcina ROMATSA este să creeze un mediu sigur de operare pentru traficul aerian în spațiul aerian al României, în contextul dezvoltării dinamice a industriei aviației civile și schimbărilor permanente înregistrate în transportul internațional.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află în subordinea Ministerului Transporturilor.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.