Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă cu zăcământul de gaze din Marea Neagră: Discuţii la nivel înalt în Guvern

Victor Grigorescu

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și Vladimir I. Nekrasov, prim-vicepreședinte al Companiei ruse Lukoil au discutat miercuri despre rafinăria rușilor de la Teleajen dar și despre soarta zăcământului Trident din Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, cei doi au discutat despre producția și activitatea curentă a companiei Lukoil, investițiile necesare pentru eficiența energetică și de mediu, precum și perspectivele de dezvoltare viitoare ale Rafinăriei Lukoil din Ploiești. Reprezentantul Lukoil a vorbit și despre activitatea de explorare a zăcământului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră.

"Oficialul rus a prezentat și o parte din programele viitoare ale companiei în România, punând accent pe continuarea activităților de explorare în cadrul consorțiului din care mai fac parte firma americană PanAtlantic și Romgaz a zăcământului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, conform contracului de concesiune existent. În baza evaluărilor preliminare, rezervele de gaze evidențiate până în prezent depășesc 32 miliarde m.c., iar cercetările vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, cât și prin noi forări cu sonda de prospecțiuni", se arată în comunicat.

Dar nu numai Lukoil a descoperit zăcăminte important de gaze în Marea Neagră. În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. În România, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom şi Romgaz, aceştia acoperind aproape integral necesarul intern.

Lukoil este implicat într-un uriaș dosar de evaziune fiscală în România, instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești. Directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire cu rea credință a capitalului societății și spălare de bani, în același dosar fiind deferiți justiției trei directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, și Olga Kuzina și Dan Danulescu, acuzați de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani. Potrivit procurorilor, în dosarul în cauză sunt cercetate și alte persoane iar prejudiciul ar fi de peste 1,7 miliarde euro, anunţă hotnews.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.