Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se schimbă la corp în momentul în care te lași de fumat

ziua de vest
Fumat

Despre fumat se știe că poate provoca o serie de probleme legate de piele, riduri premature, pete etc. Specialiștii recomandă renunțarea la fumat, cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru minimizarea efectelor sau chiar inversarea unora dintre ele.

Vedem mereu avertismente legate de fumat, care a fost legat de boli grave precum cancer sau boli de inimă. Sunt mai puțin discutate efectele asupra aspectului, la fumători, dar este destul de important ca pielea noastră să aibă un aspect sănătos.

Fumatul afectează aspectul pielii prin faptul că îngustează vasele de sânge, reducând fluxul de oxigen și nutrienți către piele. Cercetările sugerează că persoanele care fumează au mai puține fibre de colagen și elastină, proteine cheie pentru sănătatea și fermitatea pielii, potrivit Healthyline.

În plus, fumul este legat de pigmentarea care poate face ca tenul tău să arate cenușiu sau roșiatic. De asemenea, poate provoca pete de vârstă și riduri premature și poate agrava afecțiuni ale pielii precum psoriazisul sau eczema.

Ce se întâmplă în corpul tău când te lași de fumat

O serie de beneficii pentru sănătate apar atunci când te lași de fumat. Toate organele se vor „simți” mai bine, spu specaliștii, inclusv „cel mai mare organ”, care este, de fapt, pielea.

Îmbunătățește tenul și pigmentarea

Potrivit unei cercetări din 2012, renunțarea la fumat poate reduce petele de vârstă, roșeața și alte semne de decolorare. Un studiu din 2013 a reluat această constatare, iar cercetătorii au concluzionat că roșeața pielii și petele de tutun au scăzut semnificativ după ce s-a renunțat la fumat.

Reduce semnele de îmbătrânire

Un mic studiu din 2010 a concluzionat că renunțarea la fumat a dus la o reducere cu 13 ani a „vârstei biologice„ a participanților (referindu-se la aspectul pielii, n.r.). Cercetătorii au bazat acest număr pe factori precum luminozitatea, netezimea, elasticitatea și colorarea pielii. Acestea fiind spuse, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care renunțarea la fumat influențează ridurile existente.

Restabilește producția de colagen

Fumatul afectează producția de colagen, dar acest proces poate fi restabilit după renunțarea la fumat. Într-un mic studiu din 2019, cercetătorii au descoperit că renunțarea la fumat a dus la reactivarea producției de colagen în organism.

Când încep să fie vizibile rezultatele

Conform cercetărilor din 2019, semnele de pete de vârstă și hiperpigmentare pot scădea în decurs de o lună de la oprirea fumatului. Un mic studiu din 2013 a constatat, de asemenea, că modificările de culoare a pielii cauzate de fumat încep să se inverseze la aproximativ 4-12 săptămâni după ce te-ai lăsat de fumat.

Totuși, mai spun specialiștii, perioada de timp necesară înainte de a observa beneficiile poate varia. Dar, probabil, vă puteți aștepta la unele îmbunătățiri în decurs de o lună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.