Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se știe până acum despre moartea lui Aleksei Navalnîi

bbc.com
Aleksei Navalnii

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut duşman intern al liderului rus Vladimir Putin, a murit vineri la închisoarea din regiunea arctică unde îşi ispăşea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. La două zile de la anunţul oficial al morţii sale, multe lucruri rămân însă învăluite în mister, un fapt care nu miră pe nimeni în cazul regimurilor autocrate, lipsite de transparenţă şi care înăbuşă orice disidenţă. Reuters a pus cap la cap informaţiile relevante pentru a avea un tablou al momentului, scrie news.ro.

MOARTEA

Navalnîi era încarcerat la colonia penală IK-3, situată la nord de Cercul Polar, la Harp, în regiunea Iamalо-Neneţ, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova.

Moartea sa a fost anunţată de Serviciul Penitenciar Federal al Districtului autonom Iamalo-Neneţ la 16 februarie, la ora 14:19, ora Moscovei (13:19 ora României).

"La 16 februarie 2024, în colonia penală numărul 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare, pierzându-şi aproape imediat cunoştinţa. Personalul medical al instituţiei a sosit imediat şi a fost chemată un echiaj de ambulanţă. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de pe ambulanţă au constatat decesul deţinutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire" - au comunicat autorităţile.

Nici serviciul penitenciar şi nici cadrele medicale nu au oferit mai multe detalii despre deces.

"SINDROMUL MORŢII SUBITE"

Soţia lui Navalnîi, Iulia, vorbind la Munchen la câteva ore după anunţ, a declarat că nu ştie dacă să creadă sau nu ştirea din cauza a ceea ce ea a spus că sunt minciunile Rusiei.

Dar sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a confirmat că Navalnîi a murit.

Mama sa, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a fost anunţată de deces, a spus Iarmîş. Ora decesului din notificare era 14:17, ora locală (09:17 GMT), pe 16 februarie, a spus Iarmîş.

"Când avocatul şi mama lui Aleksei au ajuns la colonie în această dimineaţă, li s-a spus că sindromul morţii subite a fost cauza morţii lui Navalnîi", a declarat sâmbătă Ivan Jdanov, care conduce Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi.

"Sindromul morţii subite" este un termen vag pentru diferite sindroame cardiace care cauzează stop cardiac brusc şi deces. O sursă neidentificată a declarat pentru televiziunea RT, controlată de stat, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.

UNDE ESTE CORPUL?

Nu este clar unde se află corpul lui Navalnîi.

Mamei sale i s-a spus că trupul a fost dus la Salehard, oraşul din apropierea complexului penitenciar, dar când a ajuns la morgă, aceasta era închisă.

Când a fost contactată de avocatul lui Navalnîi, morga a spus că nu are corpul lui Navalnîi, a declarat Iarmîş.

Ulterior, oficialii i-au spus că trupul nu va fi predat până când ancheta nu va fi finalizată, deşi anterior li se spusese că ancheta nu a descoperit urme de violenţă.

"În acest moment nu avem acces la cadavru şi nu ştim cu siguranţă unde se află, iar noi cerem ca autorităţile ruse să predea imediat corpul lui Aleksei familiei sale", a declarat Iarmîş într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei Reuters.

Un angajat de la morga in Salehard a declarat pentru Reuters că trupul lui Navalnîi nu a ajuns acolo.

La rândul său, publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta, care apare din străinătate, a citat surse neidentificate care au declarat că trupul a fost dus la morga Spitalului Clinic Districtual din Salehard. Potrivit publicaţiei, trupul prezenta semne de vânătăi ce ar putea proveni de la posibile convulsii, precum şi urme de încercări de masaj cardiac. Ziarul a precizat că nu este clar de ce inima lui s-a oprit.

Unele mass-media ruseşti au raportat că o echipă specială de anchetatori a sosit de la Moscova. Nu este clar când va avea loc autopsia.

PROBLEME DE SĂNĂTATE

Cu doar o zi înainte de moartea sa, Navalnîi a fost arătat glumind în instanţă prin intermediul unei legături video cu tribunalul. El i-a cerut amuzat unui judecător să-i folosească o parte din salariul său uriaş pentru a-şi alimenta propriul cont.

Postul de ştiri online SOTA a relatat că şedinţa de judecată a fost convocată după o "ceartă" cu un ofiţer de penitenciar care a încercat să confişte stiloul lui Navalnîi. Navalnîi a trasnmis mai târziu, joi, prin intermediul avocaţilor, că a primit 15 zile de izolare.

Închisorile ruseşti sunt brutale, iar echipa sa a exprimat în repetate rânduri temerea că ar putea păţi ceva rău sau că ar putea fi ucis.

El a fost plasat în repetate rânduri în celule de pedeapsă, la izolare, pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru atitudinea sa.

Anul trecut, el a ridicat o problemă puţin mediatizată care bântuie închisorile din Rusia: căderea dinţilor din cauza alimentaţiei precare.

Cu mai puţin de un an în urmă, echipa sa a declarat că se lupta cu dureri severe de stomac în închisoare.

STAREA DE SPIRIT

Deşi a glumit pe seama condiţiilor, colonia Polar Wolf este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. "Încă nu a fost mai frig de -32°C", a declarat Navalnîi în ianuarie. "Nimic nu te revigorează mai mult decât o plimbare în Iamal la 6:30 dimineaţa", preciza el ironic.

"Chiar şi la această temperatură, poţi să te plimbi mai mult de o jumătate de oră doar dacă reuşeşti să-ţi crească un nou nas, noi urechi şi noi degete", comenta deţinutul făcând haz de necaz.

El a postat o fotografie a curţii sale de plimbare - ziduri de beton, acoperite cu bare de metal, 11 trepte lungi şi trei late.

Navalnîi a menţionat şi o scenă din filmul "The Revenant" din 2015, în care Leonardo DiCaprio se adăposteşte în carcasa unui cal. "Nu cred că ar fi funcţionat aici. Un cal mort ar fi îngheţat în 15 minute", a spus Navalnîi. "Avem nevoie de un elefant aici, un elefant fierbinte, unul prăjit", a continuat el în aceeaşi notă de umor şi ironie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.