Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se va întâmpla cu patinatoarea rusă Kamila Valieva și cum a ajuns la Beijing știindu-se că e dopată

olympics.com
kamila valieva

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, riscă să fie exclusă de la Jocurile Olimpice de iarnă, după ce Agenția Internațională de Testare (ITA) a confirmat că a fost testată pozitiv în decembrie pentru un medicament interzis. Ea beneficiază de clauza anonimatului, nerespectată însă, scrie Mediafax.

Testul pozitiv al lui Valieva a fost confirmat marți, la o zi după ce aceasta a fost vedeta victoriei Comitetului Olimpic Rus (ROC) în proba pe echipe de la Beijing. Echipa ei a contestat cu succes o suspendare provizorie, iar ea s-a antrenat din nou vineri, când ITA a pus capăt speculațiilor din ultimele zile.

ITA și Comitetul Internațional Olimpic contestă acum ridicarea suspendării provizorii, în vederea stabilirii continuării participării Valievei la Jocurile Olimpice. Ea este marea favorită pentru a câștiga concursul individual feminin, care începe marți.

Situația Valievei este complicată de o hotărâre a Agenției Mondiale Antidoping (AMA), care îi consideră pe sportivii sub 16 ani „persoane protejate", ceea ce înseamnă că regula obișnuită a răspunderii stricte nu se aplică neapărat și, în general, implică faptul că sportivul în cauză trebuie să rămână anonim.

Cu toate acestea, ITA a susținut efectiv că a fost forțată să emită această clarificare din cauza nerespectării de către mass-media a aceluiași principiu, după zile întregi de speculații, care au pornit inițial de la întârzierea acordării medaliilor pentru proba pe echipe.

Invocând ceea ce a declarat că a acceptat a fi „necesitatea de a furniza informații oficiale din cauza interesului public sporit", ITA a confirmat că Valieva a prezentat o mostră pozitivă la trimetazidină, în timpul Campionatelor Naționale din Rusia, din decembrie.

În urma confirmării testului pozitiv de către un laborator din Stockholm, acreditat de WADA, săptămâna trecută, ITA a declarat că „a informat-o imediat pe sportivă că suspendarea provizorie care i-a fost impusă de către (Agenția rusă antidoping) RUSADA este obligatorie pentru CIO, iar sportiva nu are voie să concureze, să se antreneze sau să participe la nicio activitate în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă".

Cu toate acestea, Valieva a făcut apel cu succes la RUSADA, pe baza a ceea ce ITA a declarat că a fost o „decizie motivată" care urmează să fie dezvăluită, permițându-i astfel să rămână la Jocurile Olimpice.

ITA a inițiat un apel în numele CIO, împotriva ridicării suspendării provizorii, prin intermediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Purtătorul de cuvânt Mark Adams a recunoscut că este crucială o rezolvare „cât mai repede posibil", având în vedere participarea programată a Valievei săptămâna viitoare în competiția individuală.

Medaliile pentru proba pe echipe rămân neacordate. În acesteia Valieva a devenit prima patinatoare care a reușit să aterizeze cvadruplele la o ediție a Jocurilor Olimpice și s-a apropiat de propriul record mondial de punctaj.

ITA a precizat că decizia privind rezultatul poate fi luată doar în urma analizei probei B a sportivului și a ceea ce a spus că va fi „o decizie finală privind toate implicațiile cazului".

Trimetazidina, care crește fluxul sanguin către inimă, a fost adăugată pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Antidoping în 2014. Înotătoarea chineză Sun Yang și sprinterul nigerian Blessing Okagbare se numără printre cei sancționați pentru utilizarea acesteia.

Rusia a fost interzisă pentru dopaj sprijinit de stat în 2017, iar de atunci sportivii au fost nevoiți să concureze sub sigla Comitetului Olimpic Rus. Steagul rusesc și imnul rusesc sunt interzise în timpul Jocurilor de la Beijing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.