Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se va întâmpla pe 28 februarie la Tiraspol? „Va fi o declarație cu multiple adrese, nu doar Rusia”

captură TV
Vladimir Socor

Pe 28 februarie, la congresul de la Tiraspol al „aleșilor locali de toate nivelurile”, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului vor cere Rusiei ajutor economic sporit și vor mai cere mediatorilor formatului 5+2 să convingă Chișinăul să renunțe la taxele impuse agenților economici din stânga Nistrului. De această părere este politologul Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown, care nu crede speculațiilor precum că regiunea transnistreană ar putea cere alipirea la Rusia, relatează stiripesurse.md

„Anticipez în primul rând că se vor adresa Rusiei pentru ajutor economic sporit, având în vedere măsurile economice aplicate recent de către Republica Moldova. Tiraspolul se va plânge de așa-zisă blocadă, de așa-zisă discriminare, și va cere ajutor economic sporit. De asemenea, la aceeași adunare, mă aștept ca Tiraspolul să solicite mediatorilor și observatorilor din formatul 5+2, adică și Rusiei, dar și occidentalilor - UE și SUA - să convingă Chișinăul să renunțe la aceste măsuri. Adresa declarațiilor de la Tiraspol va fi nu numai Moscova, dar și statele occidentale. Va fi o declarație cu multiple adrese”, a declarat Vladimir Socor, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

De asemenea, analistul politic a spus că se așteaptă ca Tiraspolul să solicite reconvocarea formatului de negocieri 5+2, în interesul Rusiei.

„Iată de ce nu mă aștept și aș fi foarte uimit dacă Tiraspolul ar solicita recunoașterea Transnistriei de către Rusia sau alipirea Transnistriei la Federația Rusă, invocând plebiscitul lor din anul 2006. Aceste scopuri declarative și tradiționale ale Tiraspolului contrazic scopurile de astăzi ale Moscovei și ale Tiraspolului. Scopurile de astăzi sunt ca Transnistria să rămână pe linia de plutire economică profitând de relația cu Uniunea Europeană, de accesul cobailor din Transnistria la UE prin intermediul R. Moldova, și ca să reconvoace formatul 5+2, format care, prin definiție, nu presupune recunoașterea Transnistriei de către Rusia sau alipirea la Rusia, ci rămânerea Transnistriei, cel puțin pe hârtie, în cadrul Republicii Moldova, cu un statul special”, a mai punctat Socor.

Amintim că mâine, 28 februarie, autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană convoacă congresul „aleșilor locali de toate nivelurile”, unde urmează să discute „situația social-economică și politică complicată” din regiune, după intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Vamal de la 1 ianuarie curent, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe în bugetul Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.