Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune șeful CCR despre OUG care prevedea taxarea bacșișului

zegrean

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a explicat miercuri că judecătorii nu s-au pronunțat încă asupra OUG 8/2015, care prevedea, printre altele, taxarea bacșișului, pentru că legea de aprobare a fost promulgată cu întârziere, iar anumite prevederi din cele sesizate anterior de Avocatul Poporului au fost eliminate de parlamentari.

"S-a întâmplat că, după ce noi am fost sesizați, Parlamentul a dat o lege de aprobare a ordonanței, prin care anumite probleme dintre cele semnalate de Avocatul Poporului în plângerea adresată Curții au fost rezolvate și trebuie să alegem de acolo ce-a mai rămas din sesizarea Avocatului Poporului și n-a fost rezolvat prin lege. Am amânat, pentru că legea nu era publicată. Legea a fost adoptată, dar a durat foarte mult publicarea și promulgarea ei", a declarat Zegrean la sediul CCR.

Ordonanța mai prevedea nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar și în cazul unei hotărâri judecătorești favorabile.

"Actul normativ vizat este neconstituțional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi și libertăți constituționale, în speță accesul liber la justiție, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obține repararea pagubei, condițiile restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți, precum și libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", susținea, la 19 mai, Avocatul Poporului.

Potrivit AP, OUG 8/2015 încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat și independența judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenției nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda și suma de bani achitată nu se restituie, așa cum reiese din textul legal criticat.

Referitor la impozitarea bacșișului, în 10 iunie, plenul Camerei Deputaților, ca for decizional, a aprobat eliminarea prevederilor privind bacșișul și emiterea de bonuri fiscale pentru bacșiș din ordonanța menționată.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.