Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce strategie a aplicat Bashar al-Assad ca să aibă arme chimice

www.aljazeera.com
bashar al assad

Un raport a două ONG-uri privind funcţionarea programului chimic sirian relevă "stratagemele" utilizate de puterea siriană pentru a "ocoli acordul de dezafectare a arsenalului său chimic" şi a conserva o "capacitate ofensivă", relatează marţi ziarul francez Le Monde, care a obţinut o copie a raportului, relatează AFP.

Luni, "două ONG-uri în prim-planul luptei împotriva impunităţii în conflictul sirian, Open Society Justice Initiative (OSJI) şi Syrian Archive au predat mai multor organe de anchetă naţionale şi internaţionale un raport de o consistenţă şi o exactitate inedite privind funcţionarea acestui program" de fabricare a armelor chimice al regimului sirian, "care a provocat moartea a sute de civili din 2011", scrie Le Monde.

Citește și: Precizare de ultimă oră! Raportare greșită a deceselor

Le Monde, Washington Post, Financial Times şi Süddeutsche Zeitung au obţinut câte o copie exclusivă a acestui raport de 90 de pagini, "fructul a trei ani de muncă" şi care "dezvăluie cum autorităţile de la Damasc au manipulat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), organism menit să dezafecteze arsenalul chimic sirian", informează agerpres.ro.

Raportul se bazează "pe analiza unor surse deschise, pe exploatarea datelor extrase dintr-un registru al ONU" şi pe "mărturiile a circa 50 de funcţionari sirieni care au dezertat în ultimii ani".

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

"Majoritatea fuseseră angajaţi ai Centrului de studii şi cercetări ştiinţifice (CERS), organism de stat însărcinat cu dezvoltarea armamentului convenţional şi ne-convenţional sirian", relatează Le Monde.

În august 2013, un atac chimic imputat regimului sirian în zonele rebele din apropiere de Damasc s-a soldat cu peste 1.400 de morţi, potrivit SUA.

Citește și: DNA, lovitură cruntă pentru fostul ministru al sănătăţii. Suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie, în contextul comercializării de bunuri de uz medical

Preşedintele american Barack Obama, care făcuse din utilizarea armelor chimice o linie roşie, a renunţat la efectuarea de tiruri punitive, încheind un acord cu Rusia privind dezafectarea arsenalului chimic sirian.

Un al doilea atac chimic, tot cu gaz sarin şi imputat regimului sirian, a fost comis pe 4 aprilie 2017 la Khan Sheikhoun, între Damasc şi Alep, soldându-se cu 80 de morţi în rândul civililor.

Citește și: Lucia Hossu-Longin îi răspunde lui Alexandru Rafila: Nu este un atac la adresa PSD. Dumneavoastră prin candidatură ați produs deconspirarea numelui

"Cercetarea noastre demonstrează că Siria dispune de un program de arme chimice în continuare robust", explică Steve Kostas, de la OSIJ, citat de Le Monde.

"Statele membre ale OIAC trebuie să ceară socoteală Siriei pentru încălcările sale continui ale convenţiei privind armele chimice şi trebuie să facă apel la o consolidare a eforturilor pentru judecarea autorilor acestor crime", susţine el.

Citește și: Stenograme incendiare din interiorul PNL! Cum și-a executat Nelu Tătaru adversarul local

Sursele raportului "descriu strategemele folosite de puterea siriană pentru a-i induce în eroare pe inspectorii OIAC şi a conserva o capacitate ofensivă în domeniul chimic: transferul unei părţi a stocului de arme şi de substanţe letale în baze ale Gărzii republicane (...), urmărirea, încarcerarea şi, în anumite cazuri, eliminarea angajaţilor consideraţi 'îndoielnici' şi realizarea unei filiere secrete de import al produselor care intră în compoziţia agenţilor neurotoxici, precum sarinul", relatează Le Monde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.