Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce sunt cutremurele de gheață: vremea din România favorizează apariția lor

cutremur gheata

Cutremurele de gheață, fenomen provocat de vremea geroasă, au fost simțite în jurul orașului Chicago, generând zgomote puternice și, uneori, trepidații asemănătoare cutremurelor mici. Vremea din ultima perioadă ar putea genera astfel de fenomene și în România, asta pentru că avem parte de schimbări bruște de temperatură, iar solul îngheață foarte rapid, informează CNN.

Climatologul Trent Ford din statul Illinois a menționat că aceste fenomene, numite și crioseisme, pot avea loc atunci când solul, afectat de o perioadă umedă și rece, îngheață brusc.

„E ca și cum cineva ar rupe o ramură foarte mare dintr-un copac sau ar sparge o folie cu bule foarte mari. Nu este chiar ca un foc de armă, dar se aude foarte tare”, a spus Ford.

„Trepidațiile sunt mai puțin frecvente. Acestea pot fi ca niște cutremure mici, dar nu suficient de puternice încât să cadă tablourile de pe pereți”, a explicat climatologul.

Cu toate că pot crea zgomote puternice și senzații asemănătoare cutremurelor mici, acestea nu reprezintă în general un pericol real, iar riscul de avarii este rar.

Recent, cercetători finlandezi au instalat instrumente seismice pentru a studia cutremurele de gheață în nordul țării, unde aceste fenomene au creat îngrijorare în trecut, afectând locuințe și infrastructură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.