Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce sunt EEE-urile și DEE-urile și cine are obligații conform legislației de mediu pentru ele?

Pixabay
deseuri electronice

Industria electronică este una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere de producție, ceea ce implică și o creștere accelerată a deșeurilor de acest tip. În vederea gestionării corecte a DEEE-urilor, cu scopul protejării mediului dar și al resurselor, legislația de mediu impune producătorilor și importatorilor de produse electronice anumite obligații.

Deșeurile electrice și electronice sunt deosebite de periculoase din cauza substanțelor chimice toxice pe care le conțin și care, atunci când nu sunt colectate/depozitate corespunzător, ajung să polueze mediul și să ne afecteze viața. Despre cum trebuie gestionate corect DEEE și DBA, dar și care sunt obligațiile producătorilor și importatorilor, impuse de lege, vom vorbi pe larg în acest articol. Dar mai întâi să înțelegem exact ce sunt EEE-urile și DEEE-urile și cine sunt cei răspunzători pentru ele.

EEE = echipamente electrice şi electronice  care sunt dependente de curenţi electrici sau câmpuri electromagnetice pentru a funcţiona corespunzător şi echipamente pentru generarea, transferul şi măsurarea acestor curenţi şi câmpuri, proiectate pentru utilizarea la o tensiune nominală de maximum 1.000 de volţi, pentru curent alternativ, şi 1.500 de volţi, pentru curent continuu.

DEEE = deşeuri de echipamente electrice şi electronice (conf. pct. 9 din anexa nr. 1 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată), inclusiv componentele, subansamblele şi produsele consumabile care fac parte integrantă din produs în momentul în care acesta devine deşeu.

PRODUCĂTOR = orice persoană fizică sau juridică (indiferent de tehnica de vânzare utilizată, inclusiv comunicarea la distanţă), care:

(i) are sediul în România şi fabrică EEE sub propriul nume sau propria marcă comercială sau ale cărui EEE sunt proiectate sau fabricate şi comercializate sub propriul nume sau sub propria marcă comercială, pe teritoriul României;

(ii) are sediul în România şi revinde pe teritoriul României sub propriul nume sau propria marcă comercială echipamente produse de alţi furnizori, un revânzător nefiind considerat "producător" atunci când marca producătorului figurează pe echipament conform pct. (i);

(iii) are sediul în România şi introduce pe piaţa naţională, cu titlu profesional, EEE dintr-o ţară terţă sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene;

(iv) vinde EEE prin mijloace de comunicare la distanţă direct gospodăriilor particulare sau utilizatorilor în afara gospodăriilor particulare, în România şi are sediul într-un alt stat membru sau într-o ţară terţă.

Care sunt principale obligații ale producătorilor cu privire la EEE-urile și DEEE-urile pe care le gestionează

  1. Mai întâi, producătorul trebuie să se înregistreze la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, conform Ordinului 1223/2005

Atenție! Neînregistrarea poate fi sancționată cu amendă între 20.000-40.000 lei și confiscarea veniturilor obținute din vânzarea fără Număr de înregistrare.

Cum se face (re)înregistrarea la Agenția Națională pentru Protecția Mediului:

(Re)înregistrarea se face conform procedurii și este obligatorie în cazul în care producătorul vinde pe teritoriul național (nu și când achiziționează UE, produce, importă pentru utilizarea proprie). Numărul se eliberează în 15 zile de la depunerea dosarului complet și este valabil 3 ani. Cererea de reînnoire se înaintează către ANPM cu 2 luni înainte de perioada de expirare.

content-image

  1. Producătorul trebuie să asigure o rată de colectare minimă a deșeurilor aferente echipamentelor puse pe piață, după cum urmează:

PERIOADA

Rata de colectare anuală exprimată în %

Pentru anul 2016

>40

Pentru perioada 2017-2020

45%

Începând cu anul 2021

65%

Obiectivele sunt calculate pe baza greutății totale a DEEE-urilor colectate într-un an, exprimată ca procent din greutatea medie a EEE-urilor introduse pe piață în cei trei ani precedenți.

Realizarea obiectivelor precizate mai sus se poate face în două moduri:

  • Individual
  • Prin transfer de responsabilitate către o organizație de profil (OIREP).

Tot cu ajutorul unui OIREP, precum Eco Synergy, producătorul își poate transfera și responsabilitățile ce îi revin pe parte de ambalaje și deșeuri de ambalaje.

  1. Conform OUG 196/2005 și Ordinului 578/2006, producătorul trebuie să încadreze EEE-urile vândute și/sau puse în funcțiune în cele 10 categorii prevăzute de OUG 5/2015 (Anexa nr. 1), să țină evidența lor (bucăți și greutate pe fiecare categorie) și să le declare lunar, până pe data de 25 ale lunii pentru luna anterioară, către Administrația Fondului pentru Mediu.
  1. Conform OUG 196/2005 și Ordinului 578/2006, producătorul trebuie să declare cantitatea de DEEE-uri colectate lunar. În cazul în care producătorul/importatorul are contract de preluarea responsabilității cu un OIREP, DEEE-urile colectate sunt declarate de către aceasta.

Atentie! În cazul în care producătorul are încheiat contract cu OIREP, OIREP-ul plătește pentru neîndeplinirea obligației producătorului, cu condiția ca producătorul să fi declarat corect cantitatea pusă pe piață.

content-image

Ce sunt B&A și DBA și cine are obligații conform legislației de mediu pentru ele?

B&A (Baterie și Acumulator) = orice sursă de energie electrică generată prin transformarea directă a energiei chimice și constituită din una sau mai multe celule primare (nereîncarcabile) ori din una sau mai multe celule secundare (reîncarcabile);

Baterie sau acumulator portabil = orice baterie sau acumulator, baterie tip pastilă, ansamblu de baterii care este sigilat și care pot fi transportate manual, cu excepția bateriei/acumulator  industrial și baterie/acumulator auto.

Baterie sau acumulator auto = orice baterie sau acumulator destinat să alimenteze sistemele auto de pornire, iluminat ori de aprindere;

Baterie sau acumulator industrial = orice baterie sau acumulator proiectat exclusiv pentru utilizare industrială ori profesională sau folosit în orice tip de vehicul electric;

DBA (deșeu de baterie/acumulator) = orice baterie sau acumulator care constituie deșeu conform Legii 211/2011.

PRODUCĂTOR = orice persoană dintr-un stat membru care, cu titlu profesional și indiferent de tehnica de vânzare utilizată, inclusiv tehnicile de comunicare la distanță (definite conform Ordonanței Guvernului nr. 130/2000 privind protecția consumatorilor la încheierea și executarea contractelor la distanță, republicată) introduce pentru prima dată pe piața din România baterii sau acumulatori, inclusiv cei încorporați în aparate ori vehicule.

INTERDICȚII:

• Este interzisă introducerea pe piață a tuturor bateriilor și acumulatorilor care conțin mercur în proporție mai mare de 0,0005% din greutate, indiferent dacă sunt sau nu integrate în aparate; se exceptează bateriile tip pastilă cu un conținut de mercur ce reprezintă cel mult 2% din greutate.

• Este interzisă introducerea pe piață a tuturor bateriilor și acumulatorilor portabili, inclusiv a celor integrați în aparate, care conțin cadmiu într-o proporție mai mare de 0,002% din greutate.

content-image

Principale obligații ale producătorilor cu privire la B&A și DBA

  1. Producătorul are obligația de a se înregistra la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, conform Ordinului 669/2009. Există un număr de înregistrare și o Anexă care trebuie actualizată anual. Numărul de înregistrare se eliberează în 15 zile de la depunerea dosarului complet. Anexa la numărul de înregistrare se actualizează anual.

Atentie! Neînregistrarea poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 25.000-30.000 lei și confiscarea veniturilor obținute din vânzarea fără Număr de înregistrare.

Înregistrarea și actualizarea sunt obligatorii în cazul în care producătorul vinde pe teritoriul național (nu și când achiziționează din UE, produce, importă pentru utilizarea proprie).

  1. Producătorul trebuie să asigure o rată de colectare minimă a deșeurilor aferente de B&A portabili puse pe piață, astfel:

PERIOADA

Rata de colectare anuală exprimată în procente

Pentru perioada până la 26 Sept 2012

25%

Pentru perioada până la 26 Sept 2016

45%

Realizarea obiectivelor precizate mai sus se pot realiza în două moduri:

  • Individual
  • Prin transfer de responsabilitate către o organizație de profil (OIREP)

Atenție! Nerespectarea ratei minime de colectare se sancționează cu amendă între 15.000 și 20.000 lei.

  1. Conform OUG 196/2005 și Ordinului 578/2006, producătorul trebuie să încadreze B&A portabile importate în cele 2 categorii prevăzute de procedură la Ordinul 669/2009, să țină evidența (bucăți și greutate pe fiecare categorie) și să declare lunar, până la data de 25 ale lunii pentru luna anterioară, către Administrația Fondului pentru Mediu.
  1. Conform OUG 196/2005 și Ordinului 578/2006, producătorul trebuie să declare cantitatea de B&A portabile colectate lunar. În cazul în care producătorul are contract cu un OIREP, B&A colectate sunt declarate de către OIREP.

Atenție! În cazul în care producătorul are încheiat contract cu OIREP, acesta plătește pentru neîndeplinirea obligației producătorului atât timp cât cantitatea pusă pe piață este corect declarată de producator.

Pentru mai multe informații și sfaturi puteți apela la consultanții de mediu Stratos sau puteți accesa site-ul www.stratos.ro.

Sursa foto: pixabay.com/ro/, Sutterstock.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.