DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ce trebuie să știi când te internezi pentru recuperare medicală

Spitalul Sfântul Sava
recuperare medicala

În România, Ministerul Sănătății raporta, în 2016, existența la nivel național a mai puțin de 1300 de medici specialiști în recuperare medicală, adică aproape jumătate din numărul total al medicilor ATI. În aceste condiții, este lesne de înțeles de ce majoritatea familiilor pacienților cu afecțiuni grave de mobilitate sunt nevoite să-i îngrijească la domiciliu, deși aceștia ar avea nevoie acută de tratamente zilnice de specialitate și chiar reeducaționale în ceea ce privește mersul.

Recuperare medicală înseamnă reducerea dizabilităților, în special, de locomoție, ce au fost dobândite în urma unor afecțiuni neurologice, cardio-vasculare, reumatismale sau în urma unor traumatisme. Acestea sunt cele mai răspândite, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, pe primul loc se situează artritele și artrozele, urmate de afecțiunile neurologice, pe locul doi, cele cardiovasculare, pe 3, traumatismele situându-se pe locul 4. Sunt necesare, de asemenea, recuperarea medicală respiratorie, mai ales în contextul actual generat de Covid 19, dar și recuperarea cardiologică.

De regulă, pacienții care suferă accidente vasculare majore, cum ar fi accidentul vascular ischemic sau hemoragic, atacuri de cord, traumatisme grave precum accidente de circulație, căderi de la înălțime, necesită, după operații, tratamente în cabinete de profil, specializate în recuperare medicală.

content-image

Înainte de a interna un astfel de pacient într-un spital de recuperare medicală, familia acestuia trebuie să verifice în mod obligatoriu dacă centrul medical are angajați medici specialiști din toate specialitățile și dacă beneficiază de serviciile specializate ale unor kinetoterapeuți, fizioterapeuți, precum și de numărul acestora. Fiecare pacient trebuie să fie tratat ca un tot unitar, nu doar pentru o singură afecțiune. Trebuie beneficieze de o consultație preliminară în care se va discuta istoricul medical, dacă e cazul, dar se analizează atent și celelalte afecțiuni știute ori neștiute ale pacientului, pentru ca, în funcție de acestea, să se acționeze la toate nivelurile. De asemenea, pacientului trebuie să i se efectueze un set complet de analize, să i se efectueze electrocardiogramă și ecografie abdomino-pelvină. Apoi, pe baza tuturor acestor informații și pe baza prescripțiilor medicului chirurg care a efectuat operația, se va stabili schema de tratament, planul de recuperare.

De asemenea, pacientul sau familia acestuia trebuie să știe dacă asistența medicală este asigurată permanent și cum este monitorizat bolnavul pe parcursul internării în privința parametrilor esențiali, precum tensiunea arterială, pulsul, saturația de oxigen, temperatura. În mod ideal, acești parametri trebuie verificați de cel puțin două ori pe zi. Tratamentul se poate schimba, în funcție de evoluția pacientului, conform monitorizărilor.

content-image

Există spitale care s-au specializat în recuperarea medicală, unde sunt folosite cele mai noi echipamente și tehnologii de kinetoterapie, fizioterapie, cu probabilitate extrem de ridicată de recuperare medicală, puse în practică pe baza unui plan de tratament complex. Un astfel de centru medical este Spitalul Sfantul Sava pentru Îngrijiri Paliative, Geriatrie și Recuperare Medicală. Are cel mai mare număr de paturi alocate secției de paliație și un personal numeros, cu 30 de kinetoterapeuți si fizioterapeuți, 8 medici specialiști, 30 de asistenți medicali și 48 de infirmiere. Spitalul Sfântul Sava se găsește în imediata apropiere a Capitalei. Aici pot fi internați pacienți din toată țara și din străinătate, în condiții deosebite și în siguranță raportat la epidemia Covid 19, Spitalul Sfântul Sava fiind singurul din România care nu are cazuri de Covid, întrucât efectuează teste atât la internare, cât și la externare.

Toate informațiile necesare, inclusiv un tur virtual al spitalului se găsesc la adresa https://spitalulsfantulsava.ro/. Centrul se află în imediata vecinătate a pădurii Pustnicul, în comuna Pantelimon, str. Cozieni nr 2, drumul spre Mânăstirea Pasărea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.