Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Ponta-DNA: Ce ar urma după demisia premierului

ponta guvern

DNA îl acuză pe Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, conflict de interese. Premierul s-a prezentat vineri la DNA, iar ulterior preşedintele Iohannis i-a cerut demisia. Premierul a refuzat să-şi dea demisia.

Există însă informaţii potrivit cărora premierul va demisiona până la urmă. Dacă acest scenariu se va concretiza, în scenă va intra preşedintele Iohannis. Potrivit articolului 107 din Constituţie, după demisia lui Ponta, preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru. Ministrul va prelua şi funcţia de premier poate ocupa această funcţie timp de 45 de zile.

În cele 45 de zile, Guvernul va avea atribuţii limitate, neavând posibilitatea de a emite ordonanţe de urgenţă. Tot în acestă perioadă, preşedintele Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări, pentru desemnarea unui nou premier, în baza articolului 85 din Constituţie.

Preşedintele Iohannis nu este obligat să aleagă un anumit membru al Guvernului pentru funcţia de premier interimar, însă având în vedere stilul politic al preşedintelui, acesta ar ţine cont, cel mai probabil, de dorinţa coaliţiei de guvernare.

Vezi şi: Cine ar putea fi premier interimar dacă Ponta demisionează

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.